Premjeras A. Butkevičius: aptartos galimybės su Lenkija kitąmet surengti verslo forumą

Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius, pirmadienį susitikę su Lenkijos vicepremjeru ir plėtros ministru Mateuszu Morawieckiu, aptarė dvišalio bendradarbiavimo klausimus ir pakvietė atgaivinti šalių strateginę partnerystę bei kitąmet Vilniuje surengti verslo forumą.

„Priimkite mano sveikinimus naujajai Lenkijos Vyriausybei. Noriu Jus patikinti, kad Lietuvos Vyriausybė yra pasirengusi bendradarbiauti ir aktyviai dirbti siekiant bendrų tikslų. Lenkija yra artimiausia Lietuvos kaimynė ir strateginė partnerė, o ekonominiai ryšiai tarp abiejų valstybių visada buvo intensyvūs ir dinamiški. Prekybos apyvarta smarkiai išaugusi: Lenkija yra trečia didžiausia Lietuvos prekybos partnerė ir viena iš pagrindinių investuotojų. Kviečiu Lietuvos ir Lenkijos verslą dar glaudžiau dirbti siekiant žengti į dar aukštesnį tarpusavio prekybos lygį. Kviečiu paremti Lietuvos ir Lenkijos prekybos rūmų bei Lietuvos pramonininkų konfederacijos iniciatyvą – surengti verslo forumų ciklą tarp Lietuvos ir Lenkijos. Pirmas toks verslo forumas vyktų 2016 metų pavasarį Vilniuje, o 2017 metais – Varšuvoje“, – kalbėjo premjeras A. Butkevčius.

Lenkijos vicepremjeras pritarė šiai idėjai ir teigė, jog savo ruožtu stengsis padaryti viską, kad mūsų šalių ekonominiai santykiai sustiprėtų, ir kad toks forumas kitąmet įvyktų.

„Turime visapusiškai atgaivinti mūsų strateginę partnerystę. Būtina koordinuoti savo veiksmus sprendžiant įvairius klausimus, tokius kaip energetinis saugumas, Rytų partnerystė ir saugumo politika, taip pat regioninis bendradarbiavimas“, – sakė Lietuvos Vyriausybės vadovas, kviesdamas atnaujinti Lietuvos ir Lenkijos vyriausybių bendradarbiavimo tarybos ir atskirų jos komisijų veiklą.

Premjeras pasidžiaugė, kad vyksta sėkmingas bendradarbiavimas krašto apsaugos, ūkio, finansų, sveikatos apsaugos, kultūros, aplinkos apsaugos ir kitose srityse.

„Šiandien kartu dalyvavome elektros jungtims „NordBalt“ ir „LitPol Link“ pirmą kartą sujungiant Lietuvos, Švedijos ir Lenkijos elektros sistemas. Ačiū Lenkijai už sklandų projekto „LitPol Link“ įgyvendinimą“, – sakė premjeras, pridurdamas, kad Baltijos valstybių elektros sistemų sinchronizavimas su kontinentinės Europos tinklais yra tolesnis prioritetas, kurio įgyvendinimui reikalinga ir Lenkijos parama.

Vyriausybės vadovas padėkojo Lenkijai už paramą įgyvendinant ir kitus strateginius projektus: dujų jungtį tarp Lietuvos ir Lenkijos (GIPL), taip pat „Rail Baltica“.

Susitikimo dalyviai taip pat teigiamai įvertino bendradarbiavimą saugumo srityje.

Parašykite komentarą