Kompozitoriaus Juozo Karoso 125-osios gimimo metinės

Gruodžio 18 d. 18 val. Kauno valstybinėje filharmonijoje bus minimos kompozitoriaus Juozo Karoso 125-osios gimimo metinės. Šiai progai skirtą koncertą organizuoja Lietuvos muzikų sąjunga bei Sauliaus Karoso labdaros ir paramos fondas. Renginio metu skambės Juozo Karoso dainos, kameriniai ir choriniai kūriniai.

Kompozitoriaus Juozo Karoso 125-osios gimimo metinės minimos jau ne pirmąjį kartą. Jaukus bei įsimintinas susibūrimas, lydimas įspūdingo koncerto šių metų gegužės 29-ąją buvo surengtas Spraguičio vienkiemyje – būtent jame 1890-aisiais ir gimė kompozitorius J. Karosas. Kompozitoriaus marti Birutė Karosienė, Sauliaus Karoso, Juozo Karoso vaikaičio, labdaros ir paramos fondo valdybos pirmininkė, minėjimo metu pasakojo, kad „Juozas Karosas labai mylėjo savo tėviškę, visada pabrėždavo, kad jis kilęs iš Spraguičio vienkiemio. Nors Spraguitis jau nebe Utenos rajone, bet kompozitorius visada sakydavo, kad yra artimesnis Leliūnams, tad yra tikras leliūniškis“.

Kompozitoriaus gimimo dieną, liepos 16-ąją, jo atminimas buvo įamžintas ir Palangoje – Birutės al. 5 esantis namas, kuriame daugiau nei 20 vasarų (nuo 1958 m. iki 1981 m.) gyveno ir kūrė J. Karosas, paženklintas atminimo lenta. Atminimo lentą atidengė Palangos miesto meras Šarūnas Vaitkus ir kompozitoriaus duktė Jūratė Karosaitė. „Daugiau nei dvidešimt vasarų šis kompozitorius, dirigentas bei pedagogas gyveno ir kūrė būtent Palangoje. Juodas frakas, sniego baltumo marškiniai ir tokia pat plaukų kupeta – dažniausiai būtent toks J. Karosas liko jį pažinojusių žmonių atmintyje. Džiaugiuosi, kad kompozitorių, jo veiklą bei Palangoje paliktus pėdsakus primins ši memorialinė lenta“, – kreipdamasis į susirinkusiuosius sakė kurorto meras Š. Vaitkus.

Šį kartą J. Karoso 125-osios gimimo metinės bus minimos Kaune – mieste, kurio šio kompozitoriaus biografija taip pat neaplenkė. Renginyje dalyvaus sopranai Nomeda Kazlaus ir Asta Krikščiūnaitė, smuikininkė Rūta Lipinaitytė, violončelininkė Ramutė Kalnėnaitė pianistai Birutė Vainiūnaitė, Indrė Baikštytė, Linas Dužinskas, Audronė Kisieliūtė, Eugenijus Žarskus bei Nacionalinės M. K. Čiurlionio menų mokyklos moksleivių choras ir kamerinis choras „Aidija“ (meno vadovas ir dirigentas Romualdas Gražinis). Koncertą ves Audronė Žigaitytė-Nekrošienė.

Koncerto programoje – Juozo Karoso dainos, kameriniai ir choriniai kūriniai:

Du preliudai fortepijonui,

           Andante iš Sonatos fortepijonui –

atlieka Birutė Vainiūnaitė

Trys dainos:

Putinėli, raudonasai, harmonizuota lietuvių liaudies daina

Žibuoklės, žodžiai Kazio Binkio

Dalybos, žodžiai Algimanto Baltakio

Atlieka Asta Krikščiūnaitė ir Audronė Kisieliūtė

Sonata violončelei ir fortepijonui

Allegro molto

Andante cantabile

Allegro moderato

Atlieka Ramutė Kalnėnaitė ir Eugenijus Žarskus

Trys dainos:

Meilė, žodžiai Eugenijaus Matuzevičiaus

            Dvi dainos iš ciklo „Diemedžiu žydėsiu“, žodžiai Salomėjos. Nėries

           Vėjas

            Vakaras jūroj

Atlieka Nomeda Kazlauskaitė Kazlaus ir Linas Dužinskas

Sonata „Jūros legenda“  smuikui ir fortepijonui

Allegro

Intermezzo (andante)

Scherzo (molto vivace)

Finale (allegro maestoso)

Atlieka Rūta Lipinaitytė ir Indrė Baikštytė

Trys lietuvių  liaudies dainos, harmonizuotos chorui:

Pasvarcyk, antele

Sesute mano

O kas ten?

Atlieka Nacionalinės M. K. Čiurlionio menų mokyklos choras, vadovas Romualdas Gražinis, diriguoja chormeisterė Gitana Trimirkaitė

Tėvyne mano, žodžiai Pauliaus Preikšo

Atlieka „Aidijos“ choro vyrų grupė, veda Vilius Grušnius.

Išplėtota lietuvių liaudies daina „Obelėlė“

Atlieka Nacionalinės M. K. Čiurlionio menų mokyklos choras ir choras „Aidija“, diriguoja 11 klasės moksleivis Mantas Jarašūnas.

Parašykite komentarą