Šeimos Kalėdos: auksaspalviai telefonai, kompiuteriai ir žaislai-robotai

Lietuvos šeimos Kalėdų nuotaiką šiemet kurs sielai ir kūnui skirtos naujosios technologijos. Tipinis lietuviškas Kalėdų vaizdelis turėtų būti maždaug toks: tėvas bando naują kompiuterį, mama – auksaspalvį arba rožinį išmanųjį, seneliai – naują sofą, o vaikus linksmina įvairūs žaislai robotai. Tarp pastarųjų itin tikėtinas lojantis robotas-šuo ar elektromobilis.

Finansuojama suma augo

Šių metų prieššventinio laikotarpio dovanų krepšelis augo, o jo turinys – keitėsi. Jame gausu ne pirmojo būtinumo prekių, kurios prieš dešimtmetį buvo laikomos prabangos daiktais: treniruokliai, batutai, kavos aparatai, žvejybos, slidinėjimo, turizmo reikmenys ir panašūs. Tarp šių prekių – taip pat ir brangiai kainuojantys žaislai, kuriuos žmonės perka lizingu: įvairūs robotai, žaidimų konsolės, elektromobiliai ir panašūs.

Lizingo paslaugas teikiančios bendrovės „Mokilizingo“ duomenimis, šių metų lizingu perkamų prekių krepšelio finansuojama suma vidutiniškai išaugo beveik 16 procentų – tai sudaro 69,57 euro. 2015-aisiais šio krepšelio finansuojama suma buvo 434,98 Eur, kai tuo tarpu pernai ji siekė 367,85 Eur.

Anot bendrovės „Mokilizingas“ Pardavimo skyriaus vadovo Sauliaus Kuliešiaus, tai reiškia, kad žmonės leidžia sau daugiau, perka brangesnes prekes, pasitiki savo ateitimi, supranta šiuo būdu gaunamą papildomą vertę.

Batai netaps tikra dovana

Internetinėje parduotuvėje „e-vaikas.lt“ prieškalėdiniu laikotarpiu parduodama net 100–200 proc. daugiau žaislų nei kitu metu. Perkamiausias žaislas šiemet – robotas-šuo „Teksta“. Po jo sąraše eina interaktyvūs žaislai „Zoomer“, elektromobiliai, vaikiškos virtuvėlės. Kitose internetinėse parduotuvėse tėvai vaikams perka žaidimų konsoles ir planšetinius kompiuterius.

Tokį lizingu įsigyjamų vaikams skirtų perkamiausių dovanų sąrašą gana pozityviai vertina žinomas vaikų bei paauglių psichiatras Linas Slušnys. Jis taip pat pataria vaikams dovanoti ne praktiškus, kasdienius poreikius tenkinančius daiktus, nes tokie dalykai jiems tiesiog neatrodys dovana.

„Šventės yra tam, kad kai kurie vaikų lūkesčiai išsipildytų. Todėl reikėtų rasti tam tikrą aukso vidurį. Praktiškas daiktas, pavyzdžiui, batai, greičiausiai nebus išsvajotoji dovana vaikui. Nebent tai būtų tokie batai, kurių tėvai savo vaikams nieku gyvu nepirktų ir kurių vaikas tikrai trokšta. Vaikams reikia dovanoti tai, kas jiems teiktų džiaugsmą ir jausmą, kad jie gavo dovaną“, – pataria psichiatras.

Jis taip pat pripažįsta, kad vaikams reikia kuo daugiau žaidimų – jie yra gera lavinimo priemonė. L. Slušnys taip pat sakė pasigendąs žaislų įvairovės Lietuvos žaislų rinkoje ir pastebi, kad išlošia tie tėvai, kurie dovanų dairosi po interneto platybes.

 Atspindi vaiko svajonę

„Beveik visų be išimties vaikų svajonė yra turėti šuniuką arba kokį nors kitą gyvūnėlį. Robotas-šuo ar kitas žaislas juda, skleidžia garsą ar reaguoja į komandas, tad toks robotukas iš dalies įkūnija vaikų svajonę tais atvejais, kai vaikai neturi galimybės namuose laikyti tikrą gyvūnėlį ar kai to jiems neleidžia tėvai. Tam tikra prasme tai yra kompensacija“, – komentuoja L. Slušnys.

Lietuvos rinkoje galima rasti įvairių žaislų robotų, jų kaina svyruoja nuo 30 iki 110 eurų. Populiariausių žaislų penketuke besipuikuojantis elektromobilis kainuoja 100–1000 eurų, panašiai tiek pat ir daugiau – žaidimų konsolė ar vaikiška virtuvėlė.

Vaikiškas virtuvėles psichiatras giria kaip gerą edukacinę priemonę iki penkerių-šešerių metų amžiaus vaikams. Šis žaislas padeda atsakyti į ne vieną vaikams rūpimą klausimą, aiškinantis, kaip veikia tikros viryklės ir kaip gaminami tikri patiekalai. „Vaikai labiausiai mėgsta kartoti viską, ką mato darant suaugusiuosius. Vaikiškos virtuvėlės yra gera proga pamėgdžioti tai, ką mama ar tėtis veikia virtuvėje prie viryklės“, – teigia L. Slušnys.

Iš pačių perkamiausių žaislų psichiatras prasčiausiai vertina elektromobilius. Kambario erdvė tokiems žaislams jam atrodo per ankšta. „Pasakysiu atvirai: į elektromobilius žiūriu ne kaip į vaikų, bet kaip į suaugusiųjų žaislą. Šiuos automobilius, manau, savo sūnums renkasi tėveliai, kurie šitaip realizuoja neįgyvendintas savo vaikystės svajones“, – sakė psichiatras. Pasak jo, tokie tėveliai iš tiesų patys norėtų žaisti elektromobiliais, tik nedrįsta, bet jeigu drįsta, jų vaikai tik laimi.

Dovanoms išleidžia daugiau

Suaugusiesiems skirto kalėdinių dovanų krepšelio turinys, šalies prekybininkų teigimu, pastaraisiais metais išlieka gana stabilus. Internetinėje parduotuvėje „Pigu.lt“ šiemet populiariausių kalėdinių dovanų sąrašai skiriasi tik tuo, kad moterų pirkinių krepšelį šiemet papildo siuvimo mašinos, o vyrų – skalbimo mašinos. Populiariausių dovanų viršūnėje – naujausių modelių nešiojami ir planšetiniai kompiuteriai, išmanieji telefonai, žaidimų konsolės.

Parduotuvėse „iDeal“ vyrai savo damoms šiemet dažniausiai perka ypatingų „Apple“ spalvų – aukso arba rožinės aukso – mobiliuosius „iPhone“ telefonus.

Įvairūs prekybininkai stebi ir brangstančius lizingu įsigyjamų kalėdinių dovanų krepšelius. Pavyzdžiui, parduotuvėje „e-vaikas.lt“ vartotojai lizingu įsigyjamoms kalėdinėms dovanoms šiemet išleidžia apie 30–50 proc. daugiau nei pernai. Tuo tarpu „iDeal“ parduotuvėje vidutinė 2014 metais lizingu įsigytos dovanos vertė buvo apie 800 eurų, o šiemet jos vertė pakilo iki vidutiniškai 900 eurų.

„Jysk Baltic” Elektroninės prekybos plėtros Baltijos šalims vadovas Tomas Kižys teigė, kad be sezoninių prekių, juntamas lizingu įsigyjamų baldų, apklotų, patalynės ir kitų tekstilės gaminių padidėjimas. 

Internetinės parduotuvės „Pigu.lt“ duomenimis, šių metų prieškalėdinio laikotarpio prekyba irgi vyksta pastebimai aktyviau nei pernai. Pirkinių lizingu kiekis taip pat auga: šiais metais prieškalėdiniu laikotarpiu jų buvo 15 proc. daugiau nei tuo pačiu laikotarpiu 2014-aisiais. Telefonų pirkimai lizingu šiais metais paaugo beveik 60 proc., o buitinės technikos šių metų analogišku šventiniu periodu nupirkta 30 proc. daugiau nei 2014 metais. Pernai gruodžio mėnesį paaugo baldų pirkimai, tad šiais metais prognozuojama, kad baldai irgi bus viena iš dažniausiai lizingu perkamų prekių. „Pirkinių lizingu skaičius auga nuo lapkričio mėnesio ir palaipsniui didėja iki pat švenčių ”, – sako didžiausios Baltijos šalyse internetinės parduotuvės „Pigu.lt“ rinkodaros direktorė Giedrė Vilkė.

Panašus prieššventinis pirkimų lizingu bumas šiuo metu pastebimas ir „Jysk.lt“ internetinėje parduotuvėje. Parduotuvėje „iDeal“ šventinis pikas juntamas paskutinį savaitgalį iki Kūčių ir gruodžio 22–24 dienomis.

Apie UAB „Mokilizingas“

Per 16 savo veiklos metų Lietuvoje „Mokilizingas“ įgijo didelį vartotojų pasitikėjimą – 7 iš 10 bendrovės klientų paslaugomis naudojasi du ir daugiau kartų. Estijos bankui LHV ir investicinei bendrovei „Žabolis Partners“ priklausanti įmonė teikia lizingo ir paskolos paslaugas. Įmonės klientais jau yra tapę beveik 900 tūkst. Lietuvos gyventojų, kurie pasirašė daugiau nei 2 mln. sutarčių. Per metus sudaroma virš 35 mln. eurų vertės naujų finansavimo sutarčių. „Mokilizingo“ paslaugas teikia apie 2300 partnerių visoje Lietuvoje. Nuo 2015 m. rudens įmonės padalinys „Mokilzings“ veikia kaimyninėje Latvijoje. Daugiau informacijos apie šią bendrovę galima rasti internetinėje svetainėje www.mokilizingas.lt.

Parašykite komentarą