Dėl tragedijos Kėdainių rajone pasekmių

Lietuvos socialdemokračių moterų sąjunga reiškia susirūpinimą, kad mėginant spręsti problemas, dėl kurių įvyko tragedija Kėdainių rajone ir buvo nužudyti vaikai, galima nueiti klaidingu keliu, ieškant „atpirkimo ožių“ ir steigiant naujas institucijas, o ne iš esmės permąstant vaikų apsaugos vertybinius pagrindus. Šis liūdnas atvejis dar kartą patvirtina, kad smurtaujanti šeima nėra vertybė, kad svarbiausia vaiko teisė – gyventi, ir gyventi saugiai, o ne teisė augti su abiem tėvais. Tas faktas, kad vaikų žūčiai nebuvo užkirstas kelias, rodo, jog silpniausia grandis, įgyvendinant Apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje įstatymą, yra savivaldybių vaiko teisių apsaugos tarnybos, o socialiniams darbuotojams, dirbantiems su socialinės rizikos šeimomis, trūksta materialinių išteklių bei kompetencijos atpažįstant smurtą.

Išnagrinėjusi esamą vaiko teisių apsaugos sistemą, Lietuvos socialdemokračių moterų sąjunga išreiškia nuomonę, kad teisinė vaikų apsaugos bazė yra beveik pakankama, tik reikia tinkamai įgyvendinti įstatymus. Taip pat pakanka ir vaiko teises ginančių institucijų, tik reikia gilinti tiesiogiai su rizikos šeimomis dirbančiųjų kompetencijas ir sudaryti jiems geresnes darbo sąlygas. Lietuvos Socialdemokračių moterų sąjunga taip pat pripažįsta, kad vienas iš labiausiai ardančių šeimas veiksnių yra girtavimas, ir palaiko sprendimą nebepardavinėti alkoholio degalinėse.

Todėl Lietuvos socialdemokračių moterų sąjunga siūlo:

Nesteigti naujų institucijų, bet stiprinti savivaldybių vaiko teisių apsaugos bei dirbančių su rizikos šeimomis specialistų kompetencijas ir sudaryti geresnes materialines sąlygas jų darbui.Pertvarkyti savivaldybių vaiko teisių apsaugos darbo tvarkaraščius taip, kad bent vienas vaiko teisų apsaugos darbuotojas būtų pasiekiamas 7 dienas per savaitę, 24 val. per parą.Didinti socialinių darbuotojų, tiesiogiai dirbančių su rizikos šeimomis, atlyginimus.Savivaldybėse sudaryti darniai dirbančias grupes iš policijos darbuotojų, socialinių darbuotojų bei vaiko teisių apsaugos specialistų, kurios galėtų aplankyti rizikos šeimas ir po darbo valandų, ir išeiginėmis dienomis.Vaikų apsaugos specialistų tiesioginio darbo tobulinimui pakviesti konsultantus iš Šiaurės šalių, kur vaiko apsaugos sistemos veikia puikiai.Materialinę paramą rizikos šeimoms labiau sieti su paslaugomis. Suteikti teisę savivaldybių socialinės paramos centrams kontroliuoti Vaiko išlaikymo fondo išmokas.Dar labiau mažinti alkoholio prieinamumą.Šviesti bendruomenes, skatinant netoleruoti smurto šeimose ir girtuokliavimo.Sustiprinti darbą su smurtaujančiais ir girtaujančiais vyrais (asmenimis), neužkraunant visos atsakomybės už riziką šeimoje moterims. Kelti moterų savivertę.  Šviesti visuomenę lyčių lygybės klausimais.

Išsamesnė informacija žiniasklaidai:

Seimo Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP)

frakcijos narė Giedrė Pruvaneckienė, tel. nr. 8 698 42668

El. pastas: Giedre.Purvaneckiene@lrs.lt

LSDP informacinio centro  vadovė

Jolanta Bielskienė, tel. nr. 8 612 01274,

El. paštas: infocentras@lsdp.lt

Parašykite komentarą