Kauno menų inkubatorius „Ars Mundus“ Kaune duris atvėrė kūrėjams ir visuomenei

Naujuosius metus Kauno menininkų bendruomenė kartu su projektą kuravusia viešąja įstaiga „Artkomas“ pradėjo pasiekusi ambicingą tikslą – pačioje miesto širdyje, Senamiestyje, A. Mapu gatvėje, atidarytas menų inkubatorius (KMI), kuriame įrengtos studijos menininkams, biurai kultūros operatoriams, galerija, repeticijų salės, foto, stiklo, keramikos, 3D dizaino studijos. Netrukus visuomenei ir kūrėjams buvo atvertos antro menų inkubatoriaus pastato durys, Žaliakalnyje, Radvilėnų plente.

Tai – pirmoji tokio masto iniciatyva Kauno mieste ne tik pagal investicijas, bet ir dėl kūrybinių erdvių dydžio. Bendras abiejų pastatų plotas – 2.178,47 kv. m. Projekto įgyvendinimas kainavo daugiau nei 2.2 mln. eurų, iš kurių 2.02  mln. sudaro ES struktūrinės paramos lėšos.

„Džiaugiamės galėdami viešai pranešti, kad didelės apimties projektas sėkmingai suvaldytas: 2014 m. pradėję įgyvendinti pastatų pritaikymo KMI veiklai projektą, turėjome nemažai nuveikti: tuometinį Santakos būtų ūkio pastatą radome avarinės būklės, iš esmės neremontuotą beveik keturias dešimtis metų. Ne ką geresnė situacija buvo ir su antruoju, Radvilėnų plente esančiu apleistu kareivinių dirbtuvių pastatu, statytu 1927 m. Abiejų pastatų pritaikymo KMI projektavimo darbus atliko Kauno architektas Algimantas Kančas. Dabar menininkai bei kūrybinių industrijų atstovai jau gali įsikurti po vienu stogu“, – informuoja KMI projekto vadovas, VšĮ „Artkomas“ direktorius Olegas Darčanovas.

Pasak jo, Kaunui jau seniai reikėjo erdvės, kuri leistų kūrybininkams suvienijus jėgas tobulinti profesinius įgūdžius bei skatintų visuomenę aktyviai dalyvauti kūrybos procesuose ir domėtis kultūra. Tapyba, skulptūra, grafika, fotografija bei šiuolaikinės medijos vienoje šiuolaikiškoje ir menininkų poreikius atitinkančioje erdvėje bei nuolatinė sinergija tarp kūrėjų – toks buvo projekto įgyvendintojų tikslas. Nuo šiol Kaunas turi galimybę pasiūlyti menininkams modernias kūrybines studijas, biurus, repeticijų sales, bei kitas kūrybinei veiklai reikalingas patalpas.

„Šiuo metu KMI vyksta įsikūrimo procesas, todėl norintys plėtoti savo veiklą inkubatoriuje, turi galimybę kreiptis dėl vietos. Pirmieji rezidentai KMI pradėjo veikti praėjusių metų gruodį. Priimame ne tik kūrėjus, bet ir kultūros vadybininkus. Esame įsitikinę, kad čia kuriamas bendradarbiavimas tarp menininkų, kultūrinių projektų rengėjų, leidėjų, kuratorių ir kultūrinės veiklos organizatorių gali duoti pačių geriausių rezultatų“, – kviečia VšĮ „Artkomas“ projektų vadovė Rūta Mašanauskaitė.

Projektas buvo finansuojamas iš 2007-2013  metų Europos  Sąjungos, Europos regioninės plėtros fondo lėšų pagal Ekonomikos augimo veiksmų programos priedo VP2-2.2-ŪM-02-V priemonę „Asistentas 2“.

Daugiau informacijos:

Direktorius  Olegas Darčanovas tel. +370 61643643
Projektų vadovė Rūta Mašanauskaitė, VšĮ „Artkomas“, tel. +370 687 35202, kaunascreart@gmail.com.

Parašykite komentarą