Pieno produktų be laktozės paklausa sparčiai auga

Remiantis statistika, Lietuvoje kas trečias žmogus netoleruoja laktozės, esančios daugelyje pieno produktų. Tačiau manoma, kad tokių žmonių yra daugiau, mat didelė dalis to nė neįtaria. Atsižvelgdami į pirkėjų poreikius, prekybos tinklai ėmė plėsti produktų, neturinčių laktozės pasiūlą. Pagal prekybos tinklo „IKI“ vidinius duomenis matyti, jog neturinčių laktozės produktų paklausa pastaruoju metu ėmė sparčiai didėti, o per paskutiniuosius metus – išaugo net trečdaliu.

Pieno produktų be laktozės asortimentas nuolatos plečiamas, todėl šiandien prekybos tinkluose jų galima lengvai rasti įvairiose kategorijose – nuo geriamo pieno, sviesto, grietinėlės iki jogurto ar sūrio. Šiuose produktuose laktozės kiekis sumažintas arba jos visai nėra, o kai kurie yra augalinės kilmės, pavyzdžiui, iš sojos, kokosų, migdolų, avižų ar ryžių.

„Neturinčių laktozės pieno produktų ar augalinės kilmės jų pakaitalų pasiūlą stengiamės nuolatos plėsti, kadangi suprantame, kad pieno produktai – pirkėjų vieni mėgstamiausių, jie vartojami ne tik vieni, bet ir gaminant daugelį patiekalų. Todėl, atsižvelgdami į laktozės netoleruojančių pirkėjų poreikius, stengiamės tokių produktų pasiūlyti įvairiose prekių kategorijose. Pavyzdžiui, nuo šiol pas mus galima rasti ir fermentinį sūrį, puikiai tinkantį gaminimui ar grietinėlę be laktozės“, – kalba prekybos tinklo „IKI“ viešųjų ryšių vadovė Berta Čaikauskaitė.

Laktozės neturinčius produktus ir jų pakaitalus vartoja ne tik jos netoleruojantys, bet ir besimaitinantys veganiškai. Taip pat, anot medikų, laktozės netoleruojančių žmonių vis daugėja, dažnai tai pasireiškia su amžiumi. Kadangi žmonės nėra linkę kardinaliai keisti savo mitybos įpročių, todėl ieško kuo galėtų pakeisti savo mėgstamus pieno produktus.

Produktai be laktozės ar su sumažintu jos kiekiu nesiskiria nuo kitų pieno produktų nei skoniu, konsistencija, riebumu ar kitais faktoriais. Skonio skirtumų, žinoma, galima pajusti renkantis sojos ar kitus augalinės kilmės pieno pakaitalus. Tačiau neretai juos renkamasi ir dėl šios savybės, pavyzdžiui, sojos ar migdolų pienas dažnai skoniu praturtina ne tik kasdienę kavą, bet ir įvairius patiekalus.

Parašykite komentarą