ŽTK: reikalingi vieningi kriterijai ES dėl prekių ir paslaugų prieinamumo visiems, įskaitant neįgaliuosius

Sausio 13 d. posėdyje Seimo Žmogaus teisių komitetas (ŽTK) apsvarstė Europos Komisijos pasiūlymo dėl Europos Parlamento ir Tarybos direktyvos dėl valstybių narių įstatymų ir kitų teisės aktų, susijusių su gaminių ir paslaugų prieinamumo reikalavimais, suderinamumo (toliau – Direktyvos pasiūlymas) atitikimą subsidiarumo principui.

Direktyvos pasiūlymo tikslas – pagerinti tinkamą vidaus rinkos veikimą ir pašalinti kliūtis laisvam prieinamų gaminių ir paslaugų judėjimui. Tai turėtų padėti tenkinti tiek pramonės, tiek vartotojų poreikius bei įgyvendinti principą, pagal kurį neįgalieji ar kiti funkcinių sutrikimų turintys asmenys galėtų naudotis gaminiais ir paslaugomis taip pat, kaip ir kiti asmenys. Tai atitiktų ir Jungtinių Tautų neįgaliųjų teisių konvencijos nuostatas. Pasiūlymu bus pateikta bendra Europos Sąjungos tam tikrų gaminių ir paslaugų prieinamumo reikalavimų apibrėžtis, kuriai bus suteiktas turinys.

Komitetas sutinka, kad valstybėse narėse yra reikalingi bendri prieinamumo reikalavimai tam tikriems gaminiams ir paslaugoms. Komitetas pritaria, kad Europos Sąjungos mastu yra būtinos priemonės, užtikrinančios gaminių ir paslaugų (fizinės aplinkos, transporto, informacijos ir ryšių, kitų visuomenei prieinamų objektų) prieinamumą mieste ir kaime funkcinių sutrikimų turintiems asmenims, įskaitant neįgaliuosius.

Komitetas nusprendė, kad Direktyvos pasiūlymas subsidiarumo principui neprieštarauja.

Parašykite komentarą