Europos reikalų komitetas svarstė Latvijos parlamento iniciatyvą dėl „žaliosios kortelės“

Seimo Europos reikalų komitetas 2016 m. sausio 14 d. posėdžio metu svarstė Latvijos Respublikos Saeimos iniciatyvą dėl parengto „žaliosios kortelės“ dėl Audiovizualinės žiniasklaidos paslaugų direktyvos (toliau – Direktyva) peržiūros projekto. Europos reikalų komitetas iš esmės pritaria Latvijos Saeimos iniciatyvai, tačiau, atsižvelgdamas į atsakingų specializuotų Seimo komitetų pateiktas nuomones, siūlo patikslinti kai kuriuos pasiūlymo aspektus.

Europos reikalų komitetas pritarė Seimo komitetų nuomonei, kad esminė problema, kurią reikia išspręsti peržiūrint Direktyvą – ES valstybėse narėse įsisteigusių transliuotojų jurisdikcijos kolizija. Direktyvos nuostatos turi suteikti galimybę taikyti poveikio priemones kitose ES valstybėse narėse įsisteigusiems audiovizualinės žiniasklaidos paslaugų teikėjams, savo transliuojamos programos turiniu pažeidžiantiems kitos ES valstybės narės viešojo saugumo, nacionalinio saugumo ir gynybos interesus. ES valstybės narės, kurios žiūrovų auditorijai yra skirta televizijos programa, reguliuotojo sprendimai turėtų būti tiesiogiai taikomi kitos ES valstybės narės jurisdikcijai priklausančiam transliuotojui. Atsižvelgiant į tai, pasiūlyta „žaliosios kortelės“ dėl Direktyvos projektą patikslinti.

„Žalioji kortelė“ – ES nacionalinių parlamentų glaudesnio bendradarbiavimo su Europos Komisija instrumentas, kuriuo naudojasi nacionaliniai parlamentai, kolektyviai kreipdamiesi į Europos Komisiją, skatindami ją imtis naujų teisėkūros veiksmų, peržiūrėti, pakeisti arba panaikinti galiojančius teisės aktus, įskaitant deleguotuosius ir įgyvendinamuosius aktus.

Europos Komisija pradėjo Audiovizualinės žiniasklaidos paslaugų direktyvos įvertinimą, siekdama įvertinti, ar ši priemonė vis dar tikslinga ir planuodama 2016 m. ją persvarstyti ir modifikuoti. Direktyva – priemonė, kuria Europos Sąjungoje derinama teisė teikti audiovizualines paslaugas, teisė į saviraiškos laisvę, teisė į informaciją ir svarbių viešojo intereso tikslų apsauga. Komisijos vertinime įvertinami visi pagrindiniai direktyvos reguliavimo aspektai, o „žaliosios kortelės“ pasiūlyme siūloma didinti esamą apsaugą nuo neapykantos kurstymo žiniasklaidoje.

Parašykite komentarą