“ARS Libera International” Vilniui padovanojo magišką džiazo vakarą su “Jazz Brothers”

Išgirdus apie džiazo koncertą, kuris organizuojamas pasiklausyti vienos grupės, o ne festivalį su puokšte džiazistų, gal ne iš karto kyla pasitikėjimas ir susižavėjimas. Bet kai koncerte dalyvauja džiazo meistrai, 15 metų išpažįstantys profesionalų džiazo muzikavimą – abejonių nebelieka. Būtent tai dar kartą įrodė šiemet scenoje vėl pasirodę “Jazz Brothers” muzikantai.

Šaltą ir vėjuotą sausio vakarą prodiusavimo kompanija “ARS Libera International” sukvietė džiazo mylėtojus į magiško, kaip teigia asociacijos vadovas, prodiuseris Gintaras Kamsiukas, gydančio džiazo muzikos vakarą. Ir iš tiesų – tai buvo kažkas visiškai ne žemiško. Daugiau kaip dešimtmetį džiazą įsimylėjusio „Jazz Brothers“ naujausias muzikantų variantas itin spalvingas ir dvelkiantis meistriškumu. Šiuo metu drauge su Artūru Chalikovu ansamblyje muzikuoja Rimas Brazaitis (saksofonas), Arvydas Joffė (mušamieji), Raimundas Dauginas (klavišiniai) ir Ugnius Butkus (bosinė gitara).

Sausakimšoje salėje jaukiai sėdintys žiūrovai, gurkšnodami kavą, arbatą ar vyną iš pradžių nė nenujautė, kokį romantišką pasimatymą muzikantai jiems surengė. Vos tik pasirodę ant scenos muzikantai, sulaukė šiltų ir gausių aplodismenų, o kiekvieną dainą publika palydėjo su dar šiltesne emocija, su dar didesniu džiaugsmu.

Nepamiršo grupės senbuvių

Grupės įkūrėjas ir meno vadovas Artūras Chalikovas jautriai ir nuoširdžiai bendravo su publika ir tai papirko, bei sujaudino net ir labiausiai niurzgantį ar po darbų kaip reikiant pavargusį klausytoją. Apie kiekvieną savo kūrybos dainą gitaristas ir žymus kompozitorius turėjo ką papasakoti. Klausytojus jis pakvietė mintyse pasivaikščioti po savo gimtąją gatvę, kuri pačio A.Chalikovo laukia Taškente. Muzikantas papasakojo ir apie tėvystės rūpesčius, pristatydamas dainą “Dad`s games”. Daug kitų dainų taip pat turėjo savo istorijas. Kiekviena jų autoriaus išjausta, o muzikantams atlikus meistriškas improvizacijas, natos švelniai gulė ir klausytojų mintyse. Tai įrodė vis audringesni aplodismentai po kiekvieno kūrinio.

Nuo 2001-ųjų gyvuojanti grupė daug kartų keitėsi ir išgyveno įvairius etapus. A.Chalikovas koncerto metu nepamiršo paminėti ir padėkoti buvusiems nariams. Vienam iš jų jis skyrė dainą. “Ši daina skirta mūsų buvusiam grupės nariui, kuris grojo kai koncertavome su pačia pirma “Jazz Brothers” sudėtimi. Tai Vladislav Borkovskij. Tuo metu jis turėjo problemų su širdimi ir jo laukė sudėtinga operacija. Ši daina, pavadinimu “Don`t Lose Your Heart” buvo skirta jam. Vladislavai, jei Tu mus matysi koncerto įraše, perduodame tau linkėjimus ir primename, jog visi tave mylime”, – prieš dainą jausmingą istoriją papasakojo A.Chalikovas ir perdavė linkėjimus į Ameriką išvykusiam buvusiam kolegai. Ir tuoj po šių žodžių suskambo nuotaikinga ir žaisminga improvizacija su romantišku saksofonisto Rimanto Brazaičio solo ir energinga mušamųjų meistro Arvydo Joffė dalimi. Atrodė, jog su šia daina ir patys muzikantai suprato, jog yra scenos valdovai, ir klausytojai dar labiau įsipatogino.

Ne tik ši daina, bet ir daugelis kitų, tokios kaip “Lift Your Eyes Up”, “Himnas”, “Warm Wind”, “Where I Could Find You” leido klausytojams pasimėgauti išskirtine šios grupės savybe – gebėjimu būti asmenybėmis ir viena komandoje. Koncerto metu dainos buvo atrinktos taip, kad savo

sugebėjimus auditorijai atskleidė kiekvienas grupės narys. Nebuvo pamirštas nė vienas instrumentas ir kiekvieno muzikanto solo auditoriją pasitikdavo aplodismentais bei susižavėjimo šūksniais.

Magija, profesionalumas ir tikros emocijos

Koncerto pabaigoje scenoje buvo sukurta tikra magiška pasaka, kai fone užsidegus mažoms žvaigždutėms, A. Chalikovas pakvietė visus klausytojus pasvajoti ir panirti į savo mintis. Galbūt tai, galbūt magiškas džiazo skambesys, o gal tai, kad už lango kone siautė pūga, auditoriją nuvedę į malonų transą ir iš savo vietų visas 3 koncerto valandas pajudėti nenorėjo nė vienas klausytojas, o net ir paskelbus paskutinę dainą, niekas neskubėjo pasiimti paltų ankščiau, siekiant išvengti eilių. Atvirkščiai – po koncerto publika dar ilgai stovėjo atiduodama muzikantams pagarbą ir pelnytai juos apdovanojo gausiais plojimais.

Turbūt tai ir yra įrodymas, kad ilgametis profesionalumas ir tikroji meilė muzikai yra sėkmingo renginio raktas. Nes negali renginys nepasisekti, kai matai ant scenos instrumentus meistriškai valdančius ir kiekvieną melodijos natą pažįstančius muzikantus. Profesionalumas ir ne kitaip.

Reikia pripažinti, kad koncerte buvo ir ne tik prisiekusių džiazo mėgėjų. Šiemet klausytojams “Jazz Brothers” koncertus organizuojanti prodiusavimo kompanija “ARS Libera International” jau žinoma Lietuvos muzikos padangėje, kaip socialiai atsakinga asociacija. Šis žiemiškas koncertas buvo ne išimtis. Į koncertą organizatoriai pakvietė per 30 skurdžiai gyvenančių ir organizacijos Lietuvos Caritas globojamų žmonių, neišgalinčių sau leisti kultūrinių pramogų. Visi noriai gaudė kiekvieną muzikantų paleidžiamą akordą ir atrodė, kad kiekviena nata gula į jų širdis. Kaip tuomet galima manyti, jog džiazas priklauso tik festivaliams?

Išsamesnė informacija:

Gintaras Kamsiukas

Asociacijos ARS LIBERA

valdybos pirmininkas

mob. tel. +370 677 00699

el. p. board@arslibera.eu

www.arslibera.eu

Parašykite komentarą