Baltijos ir Lenkijos valstybių parlamentinių ES reikalų komitetų pirmininkų susitikime – regioninės ir ES politikos aktualijos

Seimo kanceliarijos (aut. – O. Posaškova) nuotraukos

Sausio 24–25 d. Vilniuje vyko Estijos, Latvijos, Lietuvos ir Lenkijos parlamentų Europos reikalų komitetų pirmininkų tradicinės neformalios konsultacijos.

Baltijos ir Lenkijos valstybių parlamentų Europos reikalų komitetų pirmininkų susitikime aptarta būsimo Sąjungos reikalų parlamentinių komitetų konferencijos (COSAC) susitikimo programa bei regioninės ir ES politikos aktualijos.

Susitikimo dalyviai vieningai sutarė dėl regioninių infrastruktūros projektų svarbos. Lenkijos senatorius Piotras Vachas (Piotr Wach) diskusijos metu pabrėžė, kad projektą „Rail Baltica“ Lenkijos vadovai laiko vienu iš infrastruktūros plėtros prioritetų.

Diskusijoje ES darbotvarkės klausimais dalyvavęs užsienio reikalų viceministras Raimundas Karoblis pristatė ES Migracijos politikos aktualijas ir Jungtinės Karalystės narystės ES klausimą.

Dalis susitikimo buvo skirta parlamentinei veiklai ir būtinybei didinti nacionalinių parlamentų įtrauktį į ES sprendimų priėmimo procesą, efektyviai išnaudojant tokius instrumentus, kaip ,,žalioji kortelė“ bei parlamentų bendradarbiavimas ir keitimasis informacija svarstant Europos Komisijos darbo programą bei išskiriant prioritetus pagal ją. Kalbėdamas apie ,,žaliosios kortelės“ iniciatyvos svarbą, Seimo vicepirmininkas, Europos reikalų komiteto pirmininkas Gediminas Kirkilas pažymėjo, kad Seimo Europos reikalų komitetas, atsižvelgęs į specializuotų komitetų nuomones, pritarė Latvijos 2015 m. lapkričio 11 d. paskelbtai ,,žaliosios kortelės“* iniciatyvai dėl Audiovizualinės žiniasklaidos paslaugų direktyvos peržiūros ir pasiūlė patikslinti Latvijos pasiūlymą atsižvelgiant į tai, kad esminė reguliavimo problema, kurią reikia išspręsti ES lygmeniu, yra ES valstybėse narėse įsisteigusių transliuotojų jurisdikcijos kolizija.

Susitikimo metu buvo apsikeista nuomonėmis apie 2015 m. lapkričio 11 d. Europos Parlamento priimtą rezoliuciją dėl Europos Sąjungos rinkimų teisės reformos ir kartu su ja pateiktą teisėkūros procedūra priimamo akto projektą–pasiūlymą dėl Europos Parlamento narių rinkimų. Seimo Europos reikalų komitetas, sausio 14 d. pradėjęs šio klausimo svarstymą, nusprendė, kad klausimas labai aktualus ir paprašė specializuotų komiteto įvertinti jo atitikimą subsidiarumo principui bei kreipėsi į Seimo frakcijas, prašydamas pateikti nuomonę dėl šio Europos Parlamento pasiūlymo. Susitikimo dalyviai sutarė, kad klausimas reikalauja nacionalinių parlamentų dėmesio ir jo svarstymui artimiausią pusmetį bus skiriamas didelis dėmesys.

Susitikimo metu Latvijos Saeimos Europos reikalų komiteto pirmininkė Lolita Čiganė (Lolita Čigāne) atkreipė dėmesį į tai, kad, siekiant išspręsti Ukrainoje vykstantį konfliktą, svarbu vienodai principingai reikalauti iš abiejų susitarimo pusių veiksmingo Minsko susitarimų įgyvendinimo.

Baltijos valstybių ir Lenkijos parlamentų Europos reikalų komitetų pirmininkų susitikimo dalyviai sutarė priimti bendrą pareiškimą, kuriame reiškiama parama tolesnei Gruzijos, Moldovos ir Ukrainos integracijai į ES. Šis pareiškimas bus pateiktas ES Tarybai pirmininkaujantiems Nyderlandams, jį numatoma pristatyti 2016 m. vasario 7–8 d. Hagoje (Nyderlandų Karalystė) vyksiančiame COSAC pirmininkų susitikime.

Neformalūs Estijos, Latvijos, Lietuvos ir Lenkijos parlamentų Europos reikalų komitetų pirmininkų susitikimai rotacijos principu rengiami prieš kiekvieną COSAC posėdį.

„Žalioji kortelė“ – instrumentas, leidžiantis nacionaliniams parlamentams inicijuoti ES teisės aktus, t.y. teikti Europos Komisijai pasiūlymus imtis naujų teisėkūros veiksmų, peržiūrėti, pakeisti arba panaikinti galiojančius teisės aktus, įskaitant deleguotuosius ir įgyvendinimo aktus. Taip nacionaliniai parlamentai gali efektyviau įsitraukti į ES darbotvarkės formavimą ir sprendimų priėmimo procesą.

 

Parašykite komentarą