Neformalioje Konkurencingumo taryboje ministrai diskutuoja apie ES Bendrosios rinkos strategijos įgyvendinimą

Šių metų sausio 27–28 d. ūkio ministras Evaldas Gustas dalyvauja Amsterdame vyksiančiame neformaliame konkurencingumo ministrų susitikime, kuriame tęsiamos diskusijos dėl Europos Komisijos pateiktos ES Bendrosios rinkos strategijos. Ministrai aptaria, kaip praktiškai būtų galima pagerinti Bendrosios paslaugų rinkos veikimą, didžiausią dėmesį skirdami paslaugų paso ir geografinio blokavimo iniciatyvoms.

„Neformalios konkurencingumo tarybos diskusijų temos ypač aktualios Lietuvai, nes mūsų šalis yra aktyvi ES bendrosios rinkos gilinimo ir kliūčių joje naikinimo šalininkė. Pritariame paslaugų paso sukūrimui su sąlyga, kad jis taptų tikru paslaugų eksporto garantu, o ne dar viena papildoma administracine našta tiek verslui, tiek ir valstybių administracijoms. Teigiamai vertiname ir geografinio blokavimo iniciatyvą, tačiau turėtų būti draudžiami nepagrįsti ir nepateisinami geografinio blokavimo atvejai vartotojų ir verslo atžvilgiu “, – teigia ūkio ministras E. Gustas.

Nacionalinių institucijų išduodamas dokumentas, t.y. paslaugų pasas, padėtų įrodyti, kad kitoje valstybėje narėje veiklą norintys vykdyti paslaugų teikėjai atitinka visus jiems taikomus reikalavimus. Kartu būtų sukurta elektroninė dokumentų saugykla, padėsianti užtikrinti, kad dokumentų ar kitos informacijos nebūtų prašoma kelis kartus, ir suvienodinta prašomos informacijos teikimo forma.

Geografinio blokavimo iniciatyva leistų pašalinti nepagrįstus geografinio pobūdžio apribojimus ir diskriminacinius veiksmus vartotojų ar verslo atžvilgiu. Šiuo metu įsigydami prekes internetu vartotojai ir verslas susiduria su internetu prekiaujančių bendrovių taikoma praktika, kuria dažnai be jokio pateisinimo ribojama pirkėjų galimybė naudotis kitose ES šalyse siūlomomis internetinėmis paslaugomis. Vartotojai ir verslas taip pat gali būti nukreipiami į pirkėjo vietos parduotuvę, kurioje kainos ar kitos sąlygos yra kitokios. Tai mažina vartotojų pasitikėjimą tarpvalstybine prekyba.

Konkrečius pasiūlymus dėl paslaugų paso, geografinio blokavimo ir kitų ES Bendrosios rinkos strategijoje numatytų iniciatyvų Europos Komisija turėtų pateikti šiais metais.

Parašykite komentarą