Tinkamiausiais eiti teisėjo pareigas pripažįstama pusė kandidatų

„2015 m. buvo dedamos pastangos spartinti bei tobulinti teisėjų atrankų procesą, efektyviau atskleisti atrankose dalyvavusių pretendentų motyvaciją, stipriąsias asmenines bei profesines savybes“, – teigia pernai metais Pretendentų į teisėjus atrankos komisijos (toliau – PTAK) pirmininku tapęs psichologas, vadybos konsultantas Virginijus Lepeška, apžvelgdamas  Atrankos komisijos veiklą 2015 m.

Pasak  pirmininko, tam pernai metais buvo iš esmės pakoreguotas PTAK naudotas pretendentų pildomas klausimynas, siekiant spartesnio atrankų vykdymo pradėta formuoti nauja praktika:  atrankose dalyvaujantys pretendentai, kurie pageidauja tapti ne vieno, o keleto teismų teisėjais, pokalbiui kviečiami tik vieną kartą per 6 mėn. nuo paskutinio jų įvertinimo, o prieš pradedant pokalbius su pretendentais į konkretų teismą, pirmiausia išklausoma to teismo nuomonė.

2015 m. iš viso įvyko 29 PTAK posėdžiai, kuriuose dalyvavo 316  kandidatų atitinkamoms pareigoms užimti, iš kurių 175 komisijos buvo pripažinti tinkamiausiais ir jų kandidatūros teiktos svarstyti LR prezidentei Daliai Grybauskaitei.

Bendrai atrankose dalyvaujančių pretendentų bei pripažintų tinkamiausiais į atitinkamas pareigas skaičius 2013 – 2015 m. išliko stabilus – kasmet PTAK posėdžiuose dalyvauja vidutiniškai 230 kandidatų, iš kurių tinkamais pripažįstama vidutiniškai 170.

PTAK svarsto tik tų pretendentų į teisėjus kandidatūras, kurie atitinka teisėjui keliamus reikalavimus ir yra išlaikę pretendentų į teisėjus egzaminą. Nuo pretendentų į teisėjus egzamino atleidžiami  teisės krypties socialinių mokslų daktarai.

V. Lepeška teigia, kad 2016 m. PTAK sieks išlaikyti komisijos darbo intensyvumą, užtikrinant greitą paskelbtų atrankų įvykdymą. Bus siekiama užtikrinti atrankų objektyvumą, efektyviau informuoti visuomenę apie PTAK veiklą, bendradarbiauti su teismais bei kitais suinteresuotaisiais.

 Su PTAK 2015 m. veiklos apžvalga galite susipažinti interneto svetainėje www.teismai.lt.

Parašykite komentarą