Ministrė A. Pabedinskienė: „Darbdavių apklausa rodo, kad įmonių veiklos perspektyvas 2016 metais jie vertina pakankamai teigiamai“

Apklausus 4 tūkst. įmonių, kuriose dirba 250 tūkst. dirbančiųjų, vadovų parengta darbo rinkos 2016 metų prognozė.

„Darbdavių apklausa rodo, kad įmonių veiklos perspektyvas 2016 metais jie vertina pakankamai teigiamai“, – pažymėjo socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė.

28 proc. apklaustų darbdavių pažymi, kad įmonės apyvarta ir investicijos į įrengimus bei technologijas didės, 68 proc. pokyčių šiose srityse nenumato, 4 proc. mano, kad apyvarta ir investicijos mažės. Dauguma – 77 proc. – apklaustų darbdavių teigia, kad darbuotojų skaičius jų įmonėse nesikeis, 19 proc. tikisi darbuotojų skaičiaus augimo, 4 proc. – mažėjimo. Darbo užmokesčio augimą savo atstovaujamose įmonėse numato 35 proc. apklaustų darbdavių, mažėjimą – tik 0,8 proc. apklaustųjų.

Pasak ministrės A. Pabedinskienės, kvalifikuotos darbo jėgos emigracija ir struktūrinis nedarbas pastaraisiais metais buvo pagrindiniai iššūkiai Lietuvos darbo rinkai.

Prognozuojama, kad tai bus svarbu ir ateinančiais metais. Darbdaviai, nerandantys tinkamų darbuotojų, (net 46 proc. apklaustų darbdavių susiduria su kvalifikuotų darbuotojų trūkumu) siekia išlaikyti kvalifikuotus darbuotojus. Tačiau trūkstant kai kurių profesijų darbuotojų – tarptautinio krovinių vežimo transporto priemonių vairuotojų, restorano virėjų, metalinių laivų korpusų surinkėjų ir suvirintojų Klaipėdoje – šią problemą jie sprendžia pasitekdami kvalifikuotą darbo jėgą iš trečiųjų šalių.

Darbo jėgos pasiūla – registruotų bedarbių skaičius mažės

Per metus numatoma įregistruoti 3-4 proc. bedarbių mažiau nei pernai – vidutiniškai po 20-21 tūkst. bedarbių per mėnesį. Prognozuojama, kad vidutinis metinis registruotų bedarbių skaičius sumažės 4 proc. ir sieks apie 150 tūkst.

Daugiausiai tarp darbo ieškančių žmonių bus administratorių, pardavimo vadybininkų ir giminiškų profesijų atstovų, buhalterių ir apskaitininkų, teisininkų, socialinių darbuotojų, parduotuvių pardavėjų, lengvųjų automobilių ir furgonų vairuotojų, apdailininkų, virėjų ir traktorininkų.

Darbo jėgos paklausa – augs

Registruota darbo jėgos paklausa išliks panaši kaip ir 2015 metais.

Šiais metais darbdaviai numato įsteigti apie 20 tūkst. naujų darbo vietų, o likviduoti – 3 tūkst. Daugiausiai naujų darbo vietų šiemet bus įsteigta paslaugų ir pramonės sektoriuose – atitinkamai 51 proc. ir 37 proc. visų steigiamų darbo vietų.

Daugiausiai darbo vietų įsteigs krovininiu kelių transportu, baldų gamyba, gyvenamųjų ir negyvenamųjų pastatų statyba, duonos gamyba ir mažmenine prekyba užsiimančios įmonės. Šiuose ūkio sektoriuose taip pat bus ir daugiausiai likviduotų darbo vietų.

Didės įsidarbinimo galimybės

Didžiausias įsidarbinimo galimybes šiais metais turės šias profesines kvalifikacijas turintys darbo ieškantys žmonės: specialistai – reklamos ir rinkodaros, informacinių technologijų srities, pardavimo, gydytojai ir slaugos specialistai; kvalifikuoti darbininkai – sunkiasvorių sunkvežimių ir krovinių transporto priemonių vairuotojai, siuvėjai, kailininkai ir kepurininkai, statybininkai, kepėjai ir konditeriai bei virėjai.

Mažiausias įsidarbinimo galimybes šiais metais turės šias profesines kvalifikacijas turintys darbo ieškantys žmonės: specialistai – apskaitos ir buhalterijos tarnautojai, administravimo ir vykdomieji sekretoriai, teisininkai, pagrindinio ir vidurinio ugdymo mokytojai (ypač kūno kultūros, dailės ir įvairių kalbų), ekonomistai; kvalifikuoti darbininkai – lengvųjų automobilių ir furgonų vairuotojai, dažytojai ir giminiškų profesijų darbininkai, variklinių transporto priemonių mechanikai ir taisytojai, kirpėjai, kosmetikai ir giminiškų profesijų darbuotojai, judamųjų žemės ir miškų ūkio įrenginių operatoriai.

Antrus metus sudaromas gerokai išplėstas „Įsidarbinimo galimybių barometras 2016“. Jo pagrindu sukurtas interaktyvus 155 profesijų grupių paklausumo žemėlapis, kuriame pateikta prognozuojama konkrečios profesijų grupės pasiūlos ir paklausos padėtis atskirose savivaldybėse.

Daugiau informacijos apie paklausiausias bei mažiau paklausias profesijas galima rasti „2016 metų įsidarbinimo galimybių barometre“ bei „Profesijų žemėlapyje“.

Ryšių su visuomene skyrius, tel.: 266 8191, 266 4258.

Parašykite komentarą