R. Viršilas: remti Klaipėdos talentus – tradicija tampantis garbingiausias įsipareigojimas

Bendrovės „Švyturys-Utenos alus“ parama Klaipėdai 2015 m. augo 4 proc. ir siekė 239 508 Eur, o solistui Steponui Zoniui skirta stipendija padėjo jam siekti tarptautinio pripažinimo prestižiniame festivalyje Italijoje. „Švyturio Klaipėdos kilmės fondo“ parama jauniems talentams ir šiais metais bendrovei išliks vienu svarbiausių įsipareigojimų,  prisidedant prie uostamiesčio ateities kūrimo. 

„Remti jaunus ir talentingus klaipėdiečius laikome vienu garbingiausių savo įsipareigojimų. Jau turime du puikius pavyzdžius, Adelę Daunoravičiūtę ir Steponą Zonį, kuriems „Švyturio Klaipėdos ateities“ stipendija padėjo garsinti Klaipėdos vardą prestižiškiausiose pasaulio koncertų salėse ir festivaliuose. Todėl šiais metais tęsime tradiciją ir skirsime ją dar vienam perspektyviam klaipėdiečiui“, – sako „Švyturio-Utenos alaus“ generalinis direktorius Rolandas Viršilas.

Pasak Klaipėdos miesto mero Vytauto Grubliausko, privataus verslo parama tarptautinio pripažinimo siekiantiems uostamiesčio talentams padeda auginti Klaipėdos potencialą.

„Jauni ir talentingi žmonės kuria Klaipėdos ateitį ir garsina savo gimtojo miesto vardą prestižiniuose konkursuose, festivaliuose ir renginiuose. Padėti šiems jauniems talentams augti, siekti savo svajonių ir ambicijų laikome viso miesto pareiga. Džiaugiamės, kad jau formuojasi graži bendrovės „Švyturys-Utenos alus“ tradicija prisidėti prie talentingų klaipėdiečių ateities kūrimo. Ne mažiau svarbus miestui ir neblėstantis bendradarbiavimas su uostamiesčio aludariu socialiai atsakingos partnerystės kontekste. Tai leidžia puoselėti ir išsaugoti ilgametes miesto tradicijas, palaikyti bendruomeniškumą ir dovanoti gyventojams ir miesto svečiams geriausias emocijas“, – teigia Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas.

S. Zonys: tai buvo vieni aktyviausių metų

Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro solistas ir 2015 m. „Švyturio Klaipėdos ateities“ stipendijos laureatas Steponas Zonys praėjusius metus vadina vienais aktyviausių metų karjeroje. Be koncertų ir spektaklių Klaipėdos valstybiniame muzikiniame teatre, vaikinas stažavosi Londone pas žymų baritoną Russell Smythe ir dainavo prestižiniame festivalyje Italijoje „Rossini Opera festival“. Festivalis skirtas puoselėti vieno didžiausių italų operos kūrėjų kompozitoriaus Džoakino Rosinio (Gioachino Rossini) muzikinį palikimą.

„Galimybė stažuotis su kitais puikiais dainininkais Karališkajame muzikos koledže Londone pas žymų baritoną buvo neįkainojama patirtis. Noriu mokytis ir semtis patirties iš geriausių operos solistų, kurie įkvepia ir suteikia motyvacijos dar daugiau dirbti, siekiant savo svajonės. O tai, kad buvau pakviestas dainuoti ypatingai prestižiniame „Rossini Opera“ festivalyje, man, dar tik pradedančiam operos solisto karjerą, buvo didžiulis įvertinimas ir ženklas, kad einu teisingu keliu“, – įspūdžiais dalijasi „Švyturio Klaipėdos ateities“ stipendijos laureatas Steponas Zonys.

Pernai klaipėdiečiai ir komisija stipendiatą rinko iš 25 pasiūlytų aktyvių ir talentingų jaunuolių. Už juos klaipėdiečiai atidavė per 40 tūkst. balsų. Daugiausiai miesto bendruomenės ir komisijos palaikymo sulaukęs jaunasis solistas laimėjo 4 000 Eur „Švyturio Klaipėdos ateities“ stipendiją. Pasak S. Zonio, tai paskata ir toliau siekti aukštumų.

„Jaunam solistui siekti tarptautinio pripažinimo nėra lengva, reikia ne tik daug dirbti, bet ir nemažų investicijų. Kai viskas persikelia į tarptautinį lygį, pinigų labai greitai nelieka. Stipendija padėjo praėjusiais metais eiti į priekį ir tobulėti bei semtis patirties iš pasauliniu mastu žinomų operos solistų“, – sako S. Zonys.

Prioritetas – kultūros ir sporto rėmimas

Tęsdamas tradiciją prisidėti prie Klaipėdos ateities ir jaunųjų talentų rėmimo, „Švyturio Klaipėdos kilmės fondas“ pernai skyrė premijas jauniems uostamiesčio atlikėjams – tarptautinių konkursų laureatams. Fondas taip pat aktyviai rėmė Klaipėdos kultūros ir sporto renginius. Vienas ryškesnių 2015 m. Fondo remtų ir uostamiestį sudrebinusių jūrinių renginių – tarptautinė didžiųjų burlaivių regata „Baltic Tall Ships Regatta 2015“. Galimybė tapti vienu iš šios tarptautinės regatos uostų – didelė garbė miestui. 

Pernai „Švyturys-Utenos alus“ dar vieneriems metams pratęsė bendradarbiavimą su Klaipėdos krepšinio klubu „Neptūnas“. Uostamiesčio klubo ir didžiausio aludario draugystė tęsiasi nuo 2008 m. Fondo paramą gavo ir Klaipėdos futbolo klubas „Atlantas“.

„Švyturio Klaipėdos kilmės fondo“ lėšos pernai atiteko ir kasmet džiazo mėgėjus iš visos Lietuvos ir kaimyninių šalių pritraukiančiam Klaipėdos Pilies džiazo festivaliui, Klaipėdos komandai, gynusiai miesto garbę laidoje „Supermiestas“, Klaipėdos laivų paradui, Švyturių dienai. Fondas aktyviai prisidėjo atsodinant Neringos miškus po gaisro, renkant Metų Klaipėdietę ir Metų Klaipėdietį.

Tradiciškai „Švyturio Klaipėdos kilmės fondas“ prisidėjo ir prie miesto tradicijas puoselėjančių renginių bei bendruomenės sutelkimo. Fondas dovanojo miestiečiams ir svečiams stipendiato S. Zonio, „Eurovizijos“ laimėtojo Aleksandro Rybako, atlikėjų Lino Adomaičio, Donato Montvydo ir kt. koncertą Jūros šventės metu. Taip pat antrą kartą kvietė „Švyturio“ darykloje kartu švęsti tarptautinę Aludarių dieną, subūrusią per 12 tūkst. Klaipėdos bendruomenės narių ir miesto svečių.

Klaipėdai – 250 tūkst. Eur kasmet

Iki šiol 2012 m. įsteigtam „Švyturio Klaipėdos kilmės fondui“ buvo skiriamas 1 ct nuo parduoto butelio. Klaipėdos meras ir bendrovės „Švyturys-Utenos alus“ generalinis direktorius R. Viršilas sutarė keisti Fondo pinigų formavimo tvarką. Nuo šiol Klaipėdai kasmet bus skiriama fiksuota Fondo parama – apie 250 tūkst. Eur.

„Ši suma nebepriklausys nuo pardavimo ir nesikeis net ir traukiantis rinkai. Fiksuota suma leis mums ir miestui patogiau planuoti remiamus projektus ir efektyviau paskirstyti Fondo paramą“, – teigia „Švyturio–Utenos alaus“ generalinis direktorius R. Viršilas.

„Švyturio Klaipėdos kilmės fondas“ ir toliau rems Klaipėdos ateitį kuriančias ir miesto bendruomenę suburiančias iniciatyvas. Didžiausia bendrovės investicija 2016 m. – „Švyturio“ daryklos rekonstrukcija. Jai numatyti 7 mln. Eur. Pasak bendrovės generalinio direktoriaus R. Viršilo, architektūrinį Klaipėdos paveldą atkursiantis naujasis pastatas taps šiuolaikiniu traukos centru miesto bendruomenei ir svečiams.

„Švyturio Klaipėdos kilmės fondas“ skelbia ir naujo stipendiato paiešką. Uostamiesčio aludaris trečius metus iš eilės skirs 4 000 Eur stipendiją jaunam, talentingam, Klaipėdos vardą tarptautiniu mastu garsinančiam klaipėdiečiui. Šių metų „Švyturio Klaipėdos ateities“ stipendijos atranka prasidės vasario pabaigoje. Klaipėdos bendruomenė bus kviečiama siūlyti kandidatus ir balsuoti už talentingiausius ir ryškiausiai prisidedančius prie Klaipėdos ateities kūrimo.

„Švyturio Klaipėdos kilmės fondo“ steigimo sutartį 2012 metų pavasarį pasirašė bendrovės „Švyturys-Utenos alus“ vadovas Rolandas Viršilas ir Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas. 

Daugiau informacijos:

Dainius Smailys, Korporatyvinių reikalų direktorius

UAB „Švyturys-Utenos alus“

Tel. +370 5 2397600    Mob. +370 698 412 79

dainius.smailys@svyturys.lt

Parašykite komentarą