Europos reikalų komitetas pritarė „žaliosios kortelės“ iniciatyvai

Vasario 10 d. Seimo Europos reikalų komiteto posėdyje buvo svarstytas Prancūzijos Nacionalinės Asamblėjos inicijuotas „žaliosios kortelės“ pasiūlymas dėl įmonių socialinės atsakomybės (ĮSA).

Prancūzijos Respublikos Nacionalinės Asamblėjos laiške dėl ĮSA pažymima, kad įmonės negali apsiriboti pelno siekimu, ignoruodamos žmonių teises, socialines ir aplinkosaugines vykdomos veiklos pasekmes. Europos Sąjungos lygmens įmonių socialinės atsakomybės klausimai reglamentuoti fragmentiškai, o valstybės narės juos reglamentuoja skirtingai.

Prancūzijos Nacionalinė Asamblėja siūlo kreiptis į Europos Komisiją su prašymu pateikti ĮSA principus įgyvendinantį teisėkūros pasiūlymą. Teisės aktas galiotų įmonėms, kurių pagrindinė buveinė yra Europos Sąjungos valstybėje narėje, nepriklausomai nuo veiklos sektoriaus, jei reikia, nustatant ribą, leidžiančią teisės akto netaikyti mažiausioms įmonėms, bet įtraukiant patronuojančias įmones ir kontroliuojančiąsias bendroves. Taip pat į teisės aktą siūloma įtraukti konkrečias įmonių budrumo prievoles verslo ryšių, dukterinių bendrovių, subrangos įmonių ir tiekėjų atžvilgiu, siekiant išvengti rizikos žmonėms, socialinei sričiai ir gamtai, kuri gali kilti darbuotojams, vietos gyventojams ir aplinkai dėl įmonių tiesioginės ar netiesioginės veiklos. Be to turi būti numatytos veiksmingos sankcijos, kurios turi būti proporcingos ir atgrasančios arba, jei reikia, proporcingos ekologinei, socialinei arba sanitarinei žalai, atsiradusiai dėl teisės akto nesilaikymo. Teisės aktas iš esmės galiotų bendrovėms, iškėlusioms įmones į trečiąsias šalis.

Europos reikalų komitetas pritarė „žaliosios kortelės“ iniciatyvai, atkreipdamas dėmesį, kad būtinas galimo teisės akto poveikio įvertinimas.

Nacionaliniai parlamentai tęsia diskusijas apie nacionalinių parlamentų vaidmens Europos Sąjungoje stiprinimą, įsteigiant „žaliąją kortelę“ – mechanizmą, leidžiantį nacionaliniams parlamentams inicijuoti europinius teisės aktus, t.y. teikti Europos Komisijai pasiūlymus imtis naujų teisėkūros veiksmų, peržiūrėti, pakeisti arba panaikinti galiojančius teisės aktus, įskaitant deleguotuosius ir įgyvendinimo aktus. Nors dėl „žaliosios kortelės“ procedūros tebediskutuojama, yra sutarta teikti „bandomuosius“ „žaliųjų kortelių“ projektus, kurie padėtų procedūras išbandyti praktiškai. Jau buvo pateikti „žaliosios kortelės“ pasiūlymai dėl kovos su maisto švaistymu ir dėl Audiovizualinės žiniasklaidos paslaugų direktyvos peržiūros.

 

Parašykite komentarą