Vyriausybė pritarė ministerijos siūlymams stiprinti tarpžinybinį bendradarbiavimą dėl socialinės rizikos šeimų ir vaiko teisių apsaugos

Šiandien Vyriausybės pasitarime pritarta Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos siūlymams, kaip pagerinti darbą su socialinės rizikos šeimomis ir užtikrinti vaiko teisių apsaugą. Šias problemas siūloma spręsti stiprinant tarpžinybinį bendradarbiavimą, įtraukiant visas susijusias institucijas.

 

„Sprendžiant socialinės rizikos šeimų problemas ir užtikrinant vaiko teisų apsaugą vien socialinių darbuotojų neužtenka. Visos atsakingos institucijos turi prie to prisidėti ir svarbiausia – bendradarbiauti, kad tiek pačios šeimos, tiek jose gyvenantys vaikai būtų apsaugoti“, – teigia socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė.

Sprendžiant darbo su socialinės rizikos šeimomis ir vaiko teisių apsaugą užtikrinimo klausimus, siūloma Sveikatos apsaugos, Švietimo ir mokslo, Vidaus reikalų, Teisingumo ministerijai pateikti siūlomas priemones dėl bendro darbo su socialinės rizikos šeimomis ir vaiko teisių apsaugos tobulinimo.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos iniciatyva parengtas ir Seimui pateiktas Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo pakeitimo įstatymas, kuriame siūloma aiškiau apibrėžti smurto prieš vaiką apibrėžtis ir draudimus, įtvirtinti prevencinio darbo su vaiku ir šeima modelį, numatyti teismo sprendimo intervenciją į vaiko paėmimą iš šeimos, sustiprinti vaiko teisių apsaugos institucijų veiklas ir atsakomybes.

Artimiausiu metu ketinama patvirtinti Kompleksiškai teikiamų paslaugų šeimai 2016-2020 m. veiksmų planą, kurį įgyvendinant jau šių metų pabaigoje pavienėse savivaldybėse, o kitąmet jau ir visose savivaldybėse turėtų būti steigiami Bendruomeniniai šeimos namai, kur visos šeimos galėtų gauti konkrečius jų poreikius atitinkančias kompleksines paslaugas, tai būtų pozityvios tėvystės mokymai,  psichologo pagalba, mediacija tarp šeimos narių, vaikų priežiūros paslaugos.

Taip pat siekiama, kad nuo 2017 m. mažėtų socialinių darbuotojų krūviai, t.y. vienas darbuotojas dirbtų su ne daugiau nei 10 socialinės rizikos šeimų. Taip pat siūloma skirti daugiau lėšų socialinių darbuotojų profesinei kompetencijai stiprinti.

Socialinės apsaugos ir darbo ministrės pavedimu Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba ir Socialinių paslaugų priežiūros departamentas sudarė bendrą bandomąją mobilią komandą, teikiančią metodinę pagalbą savivaldybėse vaiko teisių apsaugos priemonių užtikrinimo ir socialinės pagalbos socialinės rizikos šeimoms organizavimo ir teikimo klausimais. Ši bandomoji mobili specialistų komanda lankysis pilotinėse savivaldybėse ir jei minėta metodinė pagalba pasiteisins, ateityje planuojama suburti daugiau tokių nuolatinių komandų.

Vyriausybė įpareigojo atsakingas institucijas kas 3 mėnesius teikti ataskaitas, kaip vyksta parengtų priemonių įgyvendinimas.

Ryšių su visuomene skyrius, tel.: 266 81 91, 266 81 66.

Parašykite komentarą