Ministrė Algimanta Pabedinskienė: „Bendradarbiaudami galime geriau dirbti žmonių su negalia integracijos labui“

Šiandien Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoje pristatyta ir aptarta alternatyvi ataskaita dėl Jungtinių Tautų (JT) Neįgaliųjų teisių konvencijos įgyvendinimo Lietuvoje, parengta Lietuvos neįgaliųjų forumo (LNF). Alternatyvi (arba kitaip šešėlinė) ataskaita – tai nevyriausybinio sektoriaus indėlis į konvencijos įgyvendinimo stebėseną, apžvelgianti ir pateikianti pilietinę visuomenės nuomonę bei vertinimą.

„Kuo atviresni vieni su kitais tampame, tuo greičiau galime rasti sprendimus. Nevyriausybinių organizacijų vaidmuo ypač svarbus, nes jos yra arti žmonių su negalia ir žino jų tikrąsias problemas, todėl bendradarbiaudami galime greičiau ir efektyviau siekti šių žmonių teisių užtikrinimo bei integracijos“, – dėkodama už atliktą darbą sakė socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė.

Kiekviena valstybė, ratifikavusi JT Neįgaliųjų teisių konvenciją, JT Neįgaliųjų teisių komitetui periodiškai privalo pateikti ataskaitas apie tai, kokių priemonių buvo imtasi įsipareigojimams pagal šią konvenciją įgyvendinti ir kokios pažangos pasiekta. Taip pat visos šalys turi teisę pateikti ir alternatyvias ataskaitas, kuriose pilietinės visuomenės atstovai gali atskleisti savo požiūrį į problemas. Lietuvoje tokios ataskaitos rengimą koordinavo Lietuvos neįgaliųjų forumas.

Pristatymo metu LNF atstovai pateikė savo vertinimus, kaip laikomasi konvencijos nuostatų Lietuvoje, užtikrinant neįgaliųjų teises į prieinamumą, lygybę prieš įstatymą, galimybes gyventi savarankiškai, būti ugdomiems, gauti tinkamas sveikatos paslaugas, dalyvauti politiniame ir visuomenės gyvenime bei darbo rinkoje.

Pristatydama ataskaitą LNF prezidentė Dovilė Juodkaitė pabrėžė, kad visų konvencijos nuostatų neįmanoma įgyvendinti per 5 ar 10 metų, bet labai svarbu nedelsti ir imtis veiksmų jau dabar. „Šiuo metu mūsų tikslas yra užtikrinti mechanizmą, kuris stebėtų konvencijos įgyvendinimą nacionaliniu lygmeniu“, – sakė D. Juodkaitė.

Pristatymo metu LNF atstovai pristatė savo tyrimą, kurio metu buvo apklausta 10-ies regionų gyventojai su negalia bei juos prižiūrintys asmenys. Respondentai patys inicijavo problemų iškėlimą, kuriomis ir buvo remtasi kuriant alternatyvią ataskaitą.  Išvadose pabrėžiama, kad konvencijos įgyvendinimas nėra vien tik Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos sritis – tai kompleksinė programa, jungianti daug įvairių institucijų, kurių įsitraukimo pasigenda žmonių su negalia organizacijos.

Lietuva JT Neįgaliųjų teisių konvenciją ir jos Fakultatyvų protokolą ratifikavo 2010 metais. 2012 parengta pirmoji oficiali ataskaita apie konvencijos įgyvendinimą Lietuvoje, kurią ruošiant dalyvavo beveik visos ministerijos, pateikusios išsamią informaciją apie tai, kas jų srityje − švietimo, aplinkos, sveikatos, kultūros, sporto ir kitose − yra daroma dėl neįgaliųjų teisių įgyvendinimo. Praėjusį rudenį parengta papildoma ir atnaujinta informacija apie konvencijos įgyvendinimą.

Pirmąją Lietuvos ataskaitą dėl JT neįgaliųjų teisių konvencijos įgyvendinimo ministrės A. Pabedinskienės vadovaujama delegacija gins JT Neįgaliųjų teisių komitete Ženevoje šių metų balandžio 6-7 d. Tam rengiantis labai svarbios ir alternatyvios ataskaitos išvados bei rekomendacijos.

Ryšių su visuomene skyrius, tel.: 266 8191, 266 4258.

Parašykite komentarą