Darbo partija: „Privalome kelti pedagogams atlyginimus ir atkurti šios profesijos prestižą“

Seimo Darbo partijos frakcija užregistravo Seimo nutarimą, kuriuo siūlo Vyriausybei 2016 m. pedagogų atlyginimų didinimui papildomai skirti 17,2 mln. eurų. Darbiečiai siekia, kad mokytojų atlyginimai būtų padidinti jau nuo šių metų rugsėjo 1 dienos.

„Pedagogų atlyginimai Lietuvoje yra vieni mažiausių Europos Sąjungoje ir jie nebuvo didinti jau ne vienerius metus. Tiesa, mums pavyko pasiekti, kad pernai biudžete būtų numatytos papildomos lėšos jų atlyginimams kelti, tačiau manome, kad jos nepakankamos ir mokytojų atlyginimai turėtų kilti daugiau ir sparčiau“, – sako Seimo Darbo partijos frakcijos seniūnas Kęstutis Daukšys.

Pedagogų atlyginimams kelti Darbo partijos pastangomis pernai metų biudžete papildomai skirta 10 mln. eurų. Nuo šių metų sausio jauniems mokytojams, turintiems aukštąjį išsilavinimą, bet dar neįgijusiems kvalifikacinės kategorijos, minimalūs tarifinių atlygių koeficientai padidinti vidutiniškai 5 proc. Kitiems mokytojams, kuriems suteiktos kvalifikacinės kategorijos, minimalūs tarifinių atlygių koeficientai padidinti vidutiniškai 3 proc. Tuo tarpu darželių auklėtojams, priešmokyklinio ugdymo pedagogams tarifinių atlygių minimalūs koeficientai padidinti 7 proc., maksimalūs – 2 proc.

„Mokytojo profesija reikalauja atsidavimo bei pasišventimo, todėl už šį darbą privalo būti tinkamai atlyginama. Dėl pernelyg mažų atlyginimų ugdymo įstaigoms sunku rasti jaunų, atsakingų ir kvalifikuotų specialistų, tuo tarpu ilgus metus jaunosios kartos lavinimui ir švietimui pašventę mokytojai gauna vos kelių šimtų eurų algą. Valstybė privalo užtikrinti, kad mokytojo specialybė būtų prestižinė, o visa švietimo sistema atitiktų aukščiausius ugdymo ir mokymo tikslus. Siekdami tai užtikrinti, užregistravome Seimo nutarimą, kuriuo siūlome Vyriausybei perskirstyti valstybės biudžeto asignavimus ir skirti Švietimo ir mokslo ministerijai papildomas lėšas pedagogų atlyginimams didinti“, – pabrėžė K. Daukšys.

Parašykite komentarą