Seimo Pirmininkė L. Graužinienė: LMA visada klestėjo ir klestės laisva ir pažangi mokslinė mintis

Seimo Pirmininkė Loreta Graužinienė dalyvavo iškilmingame Lietuvos mokslų akademijos narių visuotiniame susirinkime, skirtame Lietuvos mokslų akademijos 75-mečiui paminėti. Sveikindama susirinkusiuosius parlamento vadovė pasidžiaugė, kad Lietuvos mokslų akademijoje nuo pat jos įkūrimo iki šių dienų plėtojama laisva ir pažangi mokslinė mintis.

„Lietuvos mokslų akademija pradėjo veikti, deja, jau Lietuvai praradus nepriklausomybę, tačiau net ir sovietinio modelio akademijoje buvo plėtojama pažangi mokslinė mintis“, – kalbėjo Seimo Pirmininkė Loreta Graužinienė, pažymėdama, kad Lietuvos mokslų akademijos institutuose buvo pasiekta daug reikšmingų pasaulinį pripažinimą pelniusių mokslo rezultatų.

Pasak politikės, griežtas sovietinis mokslinės veiklos reglamentavimas ir ideologinis mokslininkų spaudimas nepajėgė įveikti šios laisvos lietuvių mokslininkų skleidžiamos minties, turėjusios įtakos ir lemiamos svarbos Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo kelyje. „ nenuostabu, kad būtent Mokslų akademijos institutuose gimė teoriniai modeliai, aiškinantys Lietuvos visuomenės perėjimą iš totalitarizmo ir komandinės ekonomikos į liberalią demokratiją ir rinkos ekonomiką. Būtent Mokslų akademijoje buvo parengtas Lietuvos Respublikos Konstitucijos projektas, būtent šioje salėje buvo įkurta Lietuvos Sąjūdžio iniciatyvinė grupė“, – teigė Seimo Pirmininkė L. Graužinienė.

Baigdama sveikinimo kalbą parlamento vadovė pabrėžė akademiko vardo, liudijančio aukščiausią mokslininko pripažinimą, garbingumą ir padėkojo susirinkusiesiems Lietuvos mokslų akademijos mokslininkams už nuveiktus darbus tautai ir valstybei.

Pridedamos Seimo kanceliarijos (aut. Džoja Gunda Barysaitė) nuotr.

Parašykite komentarą