Seimo Pirmininkės Loretos Graužinienės sveikinimo kalba Lietuvos mokslų akademijos veiklos 75-erių metų sukakties proga

Jūsų Ekscelencija Respublikos Prezidente,

gerbiamasis Ministre Pirmininke,

gerbiamasis Lietuvos mokslų akademijos prezidente ir garbūs Akademijos nariai,

nuoširdžiai sveikinu Jus visus, susirinkusius į iškilmingą Lietuvos mokslų akademijos narių susirinkimą, skirtą Lietuvos mokslų akademijos veiklos 75-erių metų sukakčiai paminėti.

Visais laikais filosofai ir mokslininkai burdavosi į bendrijas, kurių tikslas – kurti mokslinę mintį skatinančią aplinką. Lietuvoje tokios mokslininkų draugijos projektą pirmasis 1773 metais parengė Vilniaus universiteto rektorius Martynas Počobutas. Mokslų akademijos, kaip aukščiausios Lietuvos mokslo įstaigos, idėją siekė įgyvendinti 1907 metais įkurta Lietuvių mokslo draugija. 1928 metais buvo parengtas Mokslų akademijos statutas, tačiau dėl lėšų stokos akademijos steigimas buvo atidėtas.

Lietuvos mokslų akademija pradėjo veikti, deja, jau Lietuvai praradus nepriklausomybę, tačiau net ir sovietinio modelio akademijoje buvo plėtojama pažangi mokslinė mintis. Lietuvos mokslų akademijos institutuose buvo pasiekta pasaulinį pripažinimą pelniusių mokslo rezultatų.

Griežtas sovietinis mokslinės veiklos reglamentavimas, mokslininkų ideologinis spaudimas nepajėgė įveikti laisvos mokslinės minties. Todėl nenuostabu, kad būtent Mokslų akademijos institutuose gimė teoriniai modeliai, aiškinantys Lietuvos visuomenės perėjimą iš totalitarizmo ir komandinės ekonomikos į liberalią demokratiją ir rinkos ekonomiką. Būtent Mokslų akademijoje buvo parengtas Lietuvos Respublikos Konstitucijos projektas, būtent šioje salėje buvo įkurta Lietuvos Sąjūdžio iniciatyvinė grupė.

Akademikas – tai garbės vardas, liudijantis aukščiausią mokslininko pripažinimą. Gerbiamieji Lietuvos mokslų akademijos nariai, gerbiamieji mūsų akademikai! Nuoširdžiai dėkoju Jums už nuveiktus darbus tautai ir valstybei ir linkiu visokeriopos sėkmės ateityje!

Parašykite komentarą