Ministrė A. Pabedinskienė: „Sprendžiant jaunimo nedarbo problemą būtina šalinti priežastis, o ne pasekmes“

Šiandien Vilniuje vykusiame Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) bei Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos organizuotame seminare pristatytos ir su suinteresuotomis institucijomis bei socialiniais partneriais aptartos ataskaitos „Investavimas į jaunimą Lietuvoje“ galutinės išvados.

Socialinės apsaugos ir darbo ministrės Algimantos Pabedinskienės teigimu, jaunimo nedarbo mažinimas yra vienas svarbiausių Vyriausybės veiklos prioritetų. Pasak jos, sprendžiant jaunimo nedarbo problemą imamasis tiek laiko patikrintų, tiek ir inovatyvių problemos sprendimo būdų, o dėmesys nukreipiamas ne į padarinių, o priežasčių šalinimą.

„EBPO pateiktos rekomendacijos yra reikšmingos ir naudingos Lietuvai. Jos dar kartą patvirtina darbo santykių reguliavimo pokyčių poreikį. Tačiau reikia pažymėti, kad kai kurios rekomendacijos gali būti įgyvendinamos tik laipsniškai, aptarus ir suderinus su socialiniais partneriais“, – teigė ji.

Ataskaita „Investavimas į jaunimą Lietuvoje“ yra parengta 2014 m. Vyriausybės prašymu bendradarbiaujant su EBPO. Joje yra išsamiai analizuojama Vyriausybės vykdoma nacionalinė politika, remiantis ankstesniais EBPO atliktais tyrimais jaunimo darbo rinkos, profesinio švietimo ir mokymo srityse.

Remiantis įvairiais apklausų ir administracinių duomenų šaltiniais, ataskaitoje yra pateikiami nauji išsamios analizės dėl jaunimo situacijos Lietuvoje rezultatai. Pasitelkiant tarptautinius pavyzdžius, pristatoma išsami jaunimo darbo rinkos situacija Lietuvoje. Ataskaitoje siūlomomis išvadomis pagrįstos rekomendacijos turėtų palengvinti jaunimo perėjimą iš švietimo sistemos į darbo rinką. Atlikta analizė taip pat suteikia Lietuvai galimybę susipažinti su kitose valstybėse taikomomis inovatyviomis priemonėmis, siekiant stiprinti jaunimo įgūdžius ir užimtumą, ypač per Jaunimo garantijų iniciatyvos įgyvendinimą.

Seminare dalyvavo Socialinės apsaugos ir darbo, Švietimo ir mokslo, Ūkio ministerijų, Statistikos departamento, Lietuvos darbo biržos, socialinių partnerių, jaunimo nevyriausybinių organizacijų, Viešosios politikos ir vadybos instituto, Lietuvos socialinių tyrimų centro Darbo rinkos tyrimų instituto atstovai.

Ryšių su visuomene skyrius, tel.: 266 8191, 266 8166.

Parašykite komentarą