Tautinių mažumų departamente prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės pristatyta litvako Semo Josmano knyga „Šaltojo karo samdinys“

2016 m. vasario 24 d. Tautinių mažumų departamente prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės vyko litvako, buvusio BBC radijo laidų vedėjo, žurnalisto, vertėjo, kario, keliautojo Semo Josmano (Sam Yossman) biografinės knygos „Šaltojo karo samdinys“ pristatymas.

Lietuvos Respublikos kultūros viceministrė Patricija Poderytė pasveikino susirinkusius svečius ir knygos autorių – įdomų žmogų, kūrėją, kurio gyvenimas yra spalvingas, dinamiškas, įvairus. Viceministrė pasidžiaugė, kad nors šiandien Semas Josmanas gyvena svetur, Lietuva jam, kaip ir daugeliui litvakų, yra labai svarbi, nes čia likę jų draugai ir prisiminimai, istorija, čia liko dalelė jų širdies.

Departamento direktorė dr. Vida Montvydaitė, pristatė renginių ciklą „Litvakai sugrįžta“, kuris pradedamas Semo Josmano knygos „Šaltojo karo samdinys“ pristatymu. Ji padėkojo leidyklai „Mažoji leidykla“ už idėją ir išreiškė tikėjimą, kad dar ne kartą departamente susitiksime su Lietuvoje gimusiais ir gyvenusiais žydų kūrėjais bei turėsime progą susipažinti su jų darbais. Dr. Vida Montvydaitė pakvietė ir kitų Lietuvoje gyvenančių tautybių atstovus pasekti gražiu pavyzdžiu ir pristatyti savo tautos kūrėjus.

Knygos autorius Semas Josmanas prisipažino, kad turbūt niekada nebūtų parašęs šios biografinės knygos, jei nebūtų Lietuvoje sutikęs rašytojos ir knygų leidėjos Ingos Liutkevičienės. Ji sugebėjo įtikinti autorių, kad gyvenimo prisiminimai yra verti knygos.

Knygoje vaikystės ir jaunystės prisiminimai keičia vienas kitą – nuo pasaulio istorijos iki politikos, nuo pokario Vilniaus ir neformalių jaunimo grupių, iki Šaltojo karo, SSRS ir socialistinių šalių emigrantų kultūrinės bei antisovietinės veiklos praėjusio amžiaus 8- 9 dešimtmečių Vakarų Europoje. Knygai įvairiausių atspalvių suteikia autoriaus prisiminimai apie keliones nuo atokiausių Azijos kampelių iki tolimosios Islandijos. Ši knyga – autoriaus Semo Josmano gyvenimas. Ne veltui jos viršelyje yra citata „Viskas, kas lieka iš mūsų gyvenimo, tai raukšlės veide, randai širdyje ir fotografijos senuose albumuose“.

Tautinių mažumų departamento prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės Tautinių mažumų politikos analizės ir informacijos skyrius, tel. 8 672 62420, info@tmde.lt

Parašykite komentarą