Lietuva siekia asocijuotos narystės viename didžiausių pasaulio mokslinių centrų CERN

Šiandien vieno didžiausių pasaulyje mokslo institucijų, Europos branduolinių tyrimų centro (CERN) prezidentui Sijbrandui de Jongui užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius įteikė Ministro Pirmininko Algirdo Butkevičiaus laišką-kreipimąsi ir paraišką dėl Lietuvos siekio tapti asocijuota CERN nare. 

Laiške premjeras teigia, jog Lietuva  siekia tapti pirmaujančia šalimi mokslinių tyrimų ir inovacijų srityje. Šalis pastaruoju metu kryptingai investuoja į mokslą ir technologijas, Lietuvoje jau veikia penki mokslo, studijų ir verslo slėniai, čia dirba aukštos kvalifikacijos profesionalai, dalis jų nuolat stažuojasi tarptautinėse organizacijoje bei pačiame CERN. 

„Jaučiame ypatingą mokslo ir inovacijų svarbą. Mūsų požiūris į mokslines žinias, inovacijas, išradimus ir naująsias technologijas – prioritetinis. Šiandien mes turime visas galimybes įsilieti į globalių mokslinių atradimų tinklą“, – savo laiške sako Vyriausybės vadovas A. Butkevičius. 

Lietuvos ir CERN bendradarbiavimas prasidėjo 2004 metais, kai buvo pasirašytas susitarimas dėl Lietuvos institucijų dalyvavimo CERN atliekamuose didelių energijų dalelių fizikos bandymuose. 

Šiandien jau kelios dešimtys Lietuvos mokslininkų nuolat dirba šios organizacijos kuruojamuose tarptautiniuose projektuose, lietuviai taip pat dalyvauja bendrose švietimo programose. 

Tikimasi, kad sprendimas dėl Lietuvos asocijuotosios narystės bus priimtas šių metų kovo 15–17 dienomis vyksiančioje CERN Tarybos sesijoje.

CERN įsteigtas 1954 m. rugsėjo 29 d., šiuo metu centrui priklauso 20 Europos šalių ir Izraelis. 

Parašykite komentarą