Seimas iš naujo svarstys Mokslo ir studijų įstatymo pataisas dėl gerai besimokančio asmens nustatymo

Respublikos Prezidentės Dalios Grybauskaitės vyriausioji patarėja Rūta Kačkutė posėdyje pristatė šalies vadovės dekretą, kuriuo Seimui pakartotinai grąžinti svarstyti Mokslo ir studijų įstatymo pakeitimai (Nr. XIIP-3377 GR).

Seimas priimtomis Mokslo ir studijų įstatymo pataisomis numatė, kad aukštosios mokyklos savarankiškai spręstų, kurie studentai bus vertinami kaip gerai besimokantys. Pagal Seimo priimtą įstatymą, gerai besimokančiu būtų laikomas asmuo, kurio studijų rezultatų vidurkis po aukštosios mokyklos nustatyto studijų laikotarpio, ne ilgesnio negu studijų metai, po kurio atliekama reguliari pagrindinė žinių patikra, yra „gerai“ pagal aukštosios mokyklos statute, atsižvelgiant į studijų sričių ir krypčių grupių specifiką, nustatytą studijų rezultatų vertinimo sistemą.

Kaip teigė R. Kačkutė, Konstitucinis Teismas yra konstatavęs, kad kriterijai, kuriuos atitinkantys asmenys laikomi gerai besimokančiais turi būti nustatyti įstatymu. „Įstatyme nėra įtvirtinti jokie kriterijai, kuriuos atitinkantys asmenys būtų laikomi gerai besimokančiais aukštojoje mokykloje. Reglamentuota, kad kriterijai, kuriuos atitinkantys asmenys būtų laikomi gerai besimokančiais būtų nustatyti aukštųjų mokyklų statusuose, o tai sudaro prielaidas skirtingų aukštųjų mokyklų statutuose nustatyti skirtingus kriterijus. Taigi, sukuriamos prielaidos susidaryti situacijai, kai Lietuvos Respublikoje nebus nustatyti visiems studentams vienodi kriterijai, kuriuos atitinkantys asmenys būtų laikomi gerai besimokančiais, o kiekvienos aukštosios mokyklos statutą gali būti įtvirtinta skirtinga gerai besimokančio studento samprata. Iš to kas išdėstyta matyti, kad įstatyme nustatytas teisinis reguliavimas, kuriuo yra apibrėžta, koks asmuo laikomas gerai besimokančiu neatitinka Konstitucijos nuostatų“, – posėdyje kalbėjo šalies vadovės vyriausioji patarėja.

Respublikos Prezidentė pasiūlė šį įstatymą laikyti nepriimtu.

Po valstybės vadovės dekreto pristatymo už tai, kad Mokslo ir studijų įstatymo pataisos būtų svarstomos iš naujo balsavo 102 Seimo nariai, už siūlymą įstatymą laikyti nepriimtu – 1 parlamentaras. Toliau jos bus svarstomos pagrindiniu paskirtame Švietimo, mokslo ir kultūros komitete. Prie šio klausimo svarstymo Seimo posėdyje planuojama sugrįžti kovo 17 d.

Parašykite komentarą