Seimo TS-LKD frakcija teikia įstatymų projektus alkoholizmo epidemijai stabdyti

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcija Seimo pavasario sesijai teikia įstatymų projektų paketą, kuriuo siekiama riboti alkoholio prieinamumą, vartojimą, dėl to kylančias socialines problemas ir tokiomis priemonėmis stabdyti alkoholizmo epidemiją Lietuvoje.

Valdantieji, nors viešai žadėję imtis konkrečių priemonių alkoholizmui stabdyti, nieko naujo šioje Seimo sesijoje neteikia. Seimo opozicijos lyderis Andrius Kubilius pažymi, kad vakar pasitarime pas Seimo Pirmininkę, kuriame dalyvavo ir Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius, paklausus, kokius įstatymo projektus Vyriausybė teiks dėl alkoholio vartojimo mažinimo, paaiškėjo, kad Vyriausybe nieko naujo nepasiūlė.

TS-LKD frakcija dar sausį patvirtino kompleksinį sisteminį programinių priemonių paketą, paskelbtą Memorandume dėl kovos su alkoholizmu, o dabar Seimui iš šio Memorandumo siūlo ryžtingų priemonių, kurios pirmiausia yra skirtos alkoholio prieinamumo mažinimui ir turėtų duoti reikšmingą efektą. Tuo tarpu socialdemokratų Vyriausybė visuomenę iki šiol maitina tik skambiais šūkiais.

Įstatymo projektuose siūloma alkoholį įsigyti leisti asmenims nuo 20 metų.

Nuo 2017 m. kasmet po 20 proc. didinti alkoholio akcizą visiems alkoholiniams gėrimams.

Nuo kitų metų visiškai uždrausti alkoholio reklamą, o negautas pajamas žiniasklaidai kompensuoti per socialinę reklamą iš Sveikatingumo fondo. Fondo pajamas siūloma didinti tam tikrą dalį nuo alkoholio akcizo į valstybės biudžetą gaunamų pajamų nukreipiant į Sveikatingumo fondą, analogiškai, kaip nuo tabako akcizo pajamų.

Siūloma darbo dienomis ir šeštadieniais leisti pardavinėti alkoholį nuo 10 val. iki 20 val. Sekmadieniais – nuo 10 val. iki 15 val.

Kaimų parduotuvėse, kur alkoholis sudaro apie 30 proc. apyvartos, kad prekybos įstaigos nebankrutuotų ir gyventojai neliktų be būtiniausių maisto produktų, siūloma leisti prekiauti tik iki 15 laipsnių stiprumo alkoholiniais gėrimais. Tuo tarpu prekybos centruose, kur pardavinėjamos įvairaus vartojimo prekės, leisti parduoti iki 7,5 laipsnio stiprumo alkoholį.

Nuo 2018 m. siūloma leisti pardavinėti alkoholį specializuotose parduotuvėse. Tokių parduotuvių nebus leista įsteigti daugiabučiuose gyvenamuosiuose namuose, prie gyvenamųjų patalpų. Į tokias parduotuves nebus įleidžiami nepilnamečiai asmenys.

Kaip teigia TS-LKD frakcijos narys, šešėlinės vyriausybės sveikatos apsaugos ministras Antanas Matulas, remiantis Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, alkoholio vartojimą sumažinti gali tik aukšta alkoholio kaina, reklamos ribojimas ir alkoholio prieinamumo mažinimas.

„Atsižvelgdami į viešai paskelbtą informaciją, kad Lietuvos gyventojai lygiuojasi į daugiausia pasaulyje alkoholio suvartojančių valstybių gyventojus, tokias kaip Moldova ir Baltarusija, matydami, kad tik ryžtingi sprendimai gali sumažinti alkoholizmo mastą Lietuvoje, teikiame minėtus įstatymo projektus“, – sako A. Matulas.

PSO duomenimis, 2014 m. Lietuva pagal alkoholio suvartojimą buvo trečioji šalis pasaulyje. Nustatyta, kad vienam vyresniam nei 15 metų žmogui teko 15,4 l grynojo alkoholio. Lietuvą pralenkė tik Moldova (16,8 l) ir Baltarusija (17,5 l). Pagal alkoholio suvartojimą Lietuva aplenkė netgi Rusiją (15,1 l). Toks aukštas rodiklis Lietuvoje buvo užfiksuotas pirmą kartą.

2008 m. įsigaliojus alkoholio prieinamumo, įperkamumo mažinimo priemonėms, apribojus alkoholio reklamą, sugriežtinus neblaivių vairuotojų kontrolę alkoholio vartojimas, o kartu su juo ir vartojimo daroma žala, šalyje sumažėjo: nuo 14,6 l 2007 m. iki 10,8 l 2009 m. tačiau dabar vėl stipriai šoktelėjo ir jau pasiekė 15,4 l lygį.

 

Parašykite komentarą