Vyriausybės rūmuose aptartos šalies ekonomikos tendencijos

Pirmadienį Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius dalyvavo apskritojo stalo diskusijoje su ekonomistais, bankų analitikais, akademikais. Diskusijos metu aptartos praėjusių metų ekonomikos tendencijos ir šių metų iššūkiai šalies ūkio plėtrai. 

Ekonomikos ekspertų teigimu, teigiamą įtaką Lietuvos ekonomikai darė rekordinis užsienio investicijų srautas (per 2015 m. pirmuosius tris ketvirčius tiesioginių užsienio investicijų suma Lietuvoje padidėjo 307 mln. eurų, tai yra 2,4 proc.) ir vis didėjantis vidaus vartojimas, tačiau spartesnį augimą apribojo Rusijos embargas lietuviškai produkcijai ir pačios Rusijos ekonomikos nuosmukis. 

Premjero teigimu, neigiamą poveikį stengiamasi amortizuoti ieškant naujų rinkų lietuviškų produktų eksportui. Pernai Lietuva tapo viena pirmųjų valstybių Europoje, kurioms leista importuoti mėsos produktus į Jungtines Amerikos Valstijas, taip pat atsiveria Kinijos rinka pieno produktams, dėl lietuviškos kilmės žemės ūkio produkcijos deramasi ir su kitomis šalimis, tokiomis kaip Izraelis.

Nors eksportas į Vakarus kol kas neatsveria Rusijos rinkos netekties, analitikai pabrėžė, jog Lietuvos eksportas tampa vis tvaresnis, o atsiveriant naujoms rinkoms Vakaruose, Rusijos faktorius praranda įtaką. 2015 m. Lietuvos eksportas į Europos Sąjungos (ES) ir euro zonos šalis atitinkamai augo 5,5 ir 3,1 procento.

Kaip ir buvo tikimasi, pernai šalyje sparčiai augo darbo užmokestis. Privačiame sektoriuje atlyginimai vidutiniškai didėjo 6 proc., valstybiniame – 4 proc.. Be to, mažėjo nedarbo lygis – registruotų bedarbių skaičius pagal visas amžiaus grupes sumažėjo 15,2 proc. ,arba 24 tūkstančiais gyventojų.

Ekonomistų teigimu, šalies pramonė – tai dabartinis šalies ūkio variklis, tačiau būtina skatinti mokslo ir verslo bendradarbiavimą užtikrinant darbo rinkos poreikius atitinkančių specialistų rengimą. Tikimasi, jog Vyriausybės užsakymu kuriamas kvalifikacijų žemėlapis padės užtikrinti reikiamų darbuotojų rengimą, tačiau taip pat pripažįstama, jog būtinos struktūrinės reformos švietimo srityje.

Diskusijoje taip pat pažymėta būtinybė šioje Seimo sesijoje priimti Vyriausybės siūlomą socialinį modelį, kuris leistų pritraukti daugiau užsienio investicijų ir taip skatinti tiek darbo vietų kūrimąsi, tiek ir dirbančiųjų atlyginimų augimą. Vyriausybės vadovo teigimu, šis projektas turėtų būti priimtas sesijos pradžioje.

Analitikai pažymėjo, kad 2016 m. pirmąjį ketvirtį galima tikėtis 2–3 procentų BVP augimo.

Parašykite komentarą