Naujieji centrai atidaryti: išsipildė mokslininkų svajonė

„Sveiki atvykę į Lietuvos ir Europos ateitį!“ – taip susirinkusiuosius į Jungtinio gyvybės mokslų centro, Nacionalinio fizinių ir technologijos mokslų centro ir CERN parodos „Accelerating Science“ atidarymą pasveikino Vilniaus universiteto rektorius prof. Artūras Žukauskas. Šiandien šalies mokslo istorijoje pradėtas naujas etapas.

Lietuvos Respublikos Prezidentę Dalią Grybauskaitę nustebino tai, kas šiame studentų miestelyje Saulėtekyje padaryta per trejus metus – nuo to laiko, kai ji čia įkasė simbolines kapsules su laiškais ateities kartoms. „Kai skaitai, kad Lietuva gamina 10 proc. pasaulio mokslinių lazerių, skamba gerai, bet kol nepamatai to ir nepajunti, tol negali suprasti. Lietuva turi perspektyvą. Lietuva tikrai bus inovacijų šalimi“, – teigė šalies vadovė. Ji pridūrė, kad šiandien Lietuvos mokslas sužydėjo gražiausia gėle. Todėl labai svarbu ne tik toliau į jį investuoti, bet ir galvoti, kaip mokslą pritaikyti mūsų šalies žmonių gerovei. Lietuvos Respublikos Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius mokslininkams ir tyrėjams palinkėjo pagaminti kuo daugiau inovatyvių produktų, orientuotis į aukštąsias technologijas.

Simbolinę atidarymo juostą perkirpo jaunieji mokslininkai – būsimieji išradėjai, įvairių mokslo premijų laureatai – tie, nuo kurių darbų priklausys Lietuvos mokslo ateitis. „Kai manęs klausia, ar šiuose mokslo namuose atliekami darbai pelnys Lietuvai Nobelio premiją, atsakau, kad tokios premijos nesiranda tuščioje vietoje, o vieta šiandien jau nebe tuščia. Sėkmė priklausys nuo mūsų pačių – kiek gebėsime pasinaudoti naujomis galimybėmis, kiek susitelksime į beribes pažinimo erdves, kiek apsaugosime tikrąsias mokslo vertybes nuo trumpalaikės konjunktūros“, – pabrėžė VU rektorius.

Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos generalinio sekretoriaus José Ángelo Gurríos teigimu, žmonijos pažangą lemia mokslas, o Jungtinio gyvybės mokslų ir Nacionalinio fizinių ir technologijos mokslų centrai yra puikus pavyzdys, kaip Lietuva remia mokslą.

Europos komisijos Tyrimų ir inovacijų generalinio direktoriaus vyriausiasis patarėjas Octavio Quintana Triasas įsitikinęs, kad Europoje reikia skatinti vystymąsi ir naujų darbo vietų kūrimą. Tam esą būtinos struktūrinių fondų lėšos: „Manau, Lietuva priėmė protingą sprendimą, kad šimtus milijonų eurų investavo į šių centrų statybą. Europos Sąjunga ir Europos Komisija visuomet rėmė ir rems tokias iniciatyvas, kurios skatina vystymąsi ir inovacijas.“

Antrojoje iškilmių atidarymo dalyje surengtas forumas „Mokslo centrų reikšmė visuomenei ir ateities kartoms“. Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo, ūkio ministrai, verslo ir mokslo atstovai diskutavo apie talentų pritraukimą, jaunų žmonių skatinimą rinktis mokslininko kelią, mokslo svarbą mūsų visuomenėje, mokslo ir verslo sąveiką. Buvęs CERN generalinis direktorius prof. Rolfas Dieteris Heueris vaizdžiai ir patraukliai pristatė šią organizaciją, jos veiklą, pasiekimus. Kovo 17 d. CERN Taryba kaip tik svarstys Lietuvos paraišką dėl asocijuotosios narystės.

Nacionaliniame fizinių ir technologijos mokslų centre atidaryta CERN paroda „Accelerating Science“. Lankytojų laukia įspūdinga pažintinė kelionė į Visatos atsiradimo istoriją. Penkiose patalpose – mokslo paslapčių erdvėse – pristatomos skirtingos mokslo temos. Paroda veiks iki liepos 15 d. Įėjimas nemokamas. Grupėms, pageidaujančioms ekskursijų su gidais, bus siūloma išankstinė registracija.

Šią parodą globoja Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Parašykite komentarą