Kviečiame tapti paminklo lietuvių kalbai globėjais

Paminklas lietuvių kalbai sukurtas Klaipėdos apskrities viešosios I.Simonaitytės bibliotekos Saulės laikrodžio kieme. Jį sudaro granito plokštėje sumontuotas bronzinis bareljefas, aplink jį iškaltas įrašas: Praeivi, penkios baltų šeimos kalbos jau mirusios, po tavo kojomis išnykę lietuvių kalbos žodžiai. Atmink ir gerbk savo kalbą, o šalia tako į biblioteką – akmenų trinkelės su išnykusiais lietuvių kalbos žodžiais, kuriuos padėjo surinkti kalbininkė profesorė hab. dr. Danguolė Mikulėnienė. Pradžioje  jų buvo keturiasdešimt, dabar jau keturiasdešimt keturi. Ir tai ne baigtinis skaičius, nes paminklo iniciatoriai kasmet jį papildo bent dviem žodžiais.  Paminklas sukurtas aukotojų, kurie vadinami paminklo arba atskirų žodžių globėjais, lėšomis.  Paminklo iniciatorių tikslas buvo ne sugraudinti teršiančius bei netausojančius savo gimtosios kalbos, o prikelti iš užmaršties ir grąžinti į nebūtį nuėjusius žodžius,  nebyliai ir neįkyriai priminti, ką mes turime, kuo reikėtų didžiuotis ir ko galime netekti, todėl einantys  į išminties šventovę – skaito išėjusius į užmarštį lietuvių kalbos žodžius ir nevalingai įsiminę juos kartoja, stabdydami nenumaldomai į nebūtį juos nešantį laiką.

Paminklas atidengtas 2013 metų gegužės 15 d., dalyvaujant LR Prezidentei Daliai Grybauskaitei.

Bet kalba – gyvas organizmas vieni žodžiai grimzta į užmarštį, kiti gimsta. Dabar kuriame kalbos paminklo tęsinį įprasminantį naujažodžius, kurie bus išgraviruoti pumpuro, kaip naujos gyvybės užuomazgos, skulptūroje iš nerūdijančio plieno. Skulptūros autorius dailininkas  Romas Klimavičius.

Idėjos autoriai tikisi, kad skulptūrą pavyks sukurti už patriotiškai nusiteikusių piliečių aukas. Naujažodžio kaina – 300 Eur. Pinigus prašome pervesti į Lietuvių kalbos gynimo draugijos sąskaitą:

LT037300010125031838, AB „Swedbankas“, kodas 73000.

Paminklo globėjai, žodžių reikšmės, jo kūrimo istorija bus viešinama interaktyviame ekrane bei prieinama per interaktyvų Krašto paveldo gidą  www.krastogidas.lt   taip pat per mobiliąją aplikaciją.

Paminklo iniciatoriai:

Vytautas Čepas tel. 861130238

Juozas Šikšnelis tel. 861237453

 

Lietuvių kalbos naujažodžiai:

1. asmenukė (vietoj selfis)

2. banglentė (vietoj serfingas)

3. dažasvydis (vietoj peintbolas)

4. dėlionė (vietoj puzlė)

5. dešrainis (vietoj hotdogas)

6. glaustinukė (vietoj bodis)

7. javainiai (vietoj miusliai)

8. mėsainis (vietoj hamburgeris)

9. naršyklė (vietoj brauseris)

10. programišius, (vietoj hakerio)

11. riedlentė (vietoj skeitas)

12. rinkodara (vietoj marketingas)

13. sauskelnės (vietoj pampersai)

14. snieglentė (vietoj snoubordas)

15. tamprės (vietoj leginsai)

16. tinklalapis (vietoj (veb)peidžo)

17. tinklaraštininkas, -ė (vietoj blogeris)

18. tinklaraštis (vietoj blogas)

19. vadybininkas, ė (vietoj menedžeris)

20. žiniasklaida (vietoj mass-media)

Parašykite komentarą