Padėkime vaikams įveikti patyčias

Trečiadienis, kovo 16 d. (Vilnius). Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė lankėsi Vilniaus ,,Ąžuolyno“ progimnazijoje, kur dalyvavo ,,Veiksmo savaitės BE PATYČIŲ 2016“ renginyje ir kartu su mokyklos bendruomene bei „Vaikų linijos“ atstovais aptarė priemones, padedančias spręsti patyčių problemą ir užtikrinti vaikų saugumą.

Vilniaus ,,Ąžuolyno“ progimnazija yra sėkmės pavyzdys, kaip sistemingai kovoti su patyčiomis, įtraukiant visą mokyklos bendruomenę. Prieš septynerius metus progimnazija viena pirmųjų šalyje pradėjo dalyvauti tarptautinėje patyčių prevencijos programoje „Olweus“ ir ženkliai sumažino patyčių mastą.  

„Tik stiprus žmogus gali sau leisti išdrįsti parodyti jautrumą ir ištiesti pagalbos ranką silpnesniajam. Nebijokite būti jautrūs. Jūsų charakteris yra jūsų rankose. Nuo jūsų priklausys, ar būsite stiprūs, geri, gebantys išgirsti šalia esantį draugą, ar mokėsite jį suprasti ir padėti“, – sakė Prezidentė moksleiviams.           

Pasak Prezidentės, patyčias patiriantys vaikai savo aplinkoje turi sulaukti realios pagalbos. Todėl svarbu, kad mokykloje būtų įgyvendinamos patyčių prevencijos programos. Taip pat būtina užtikrinti, kad gyvybiškai svarbi „Vaikų linijos“ ir kitų nevyriausybinių organizacijų savanorių teikiama emocinė parama būtų prieinama krizes išgyvenantiems vaikams.

Šiuo metu kas trečias vaikas Lietuvoje patiria patyčias. Patyčių mastas auga, ypač elektroninėje erdvėje. Tačiau tik 56 proc. visų Lietuvos bendrojo ugdymo mokyklų vykdo patyčių prevencijos programas. Trūksta nuoseklaus ir visą bendruomenę įtraukiančio požiūrio į patyčių problemos sprendimą.

Siekiant sukurti kovos su patyčiomis sistemą visose šalies mokyklose, Prezidentė inicijuos Švietimo įstatymo pataisas, kurios padės įtvirtinti švietimo įstaigos vadovo atsakomybę už patyčias, užtikrinti prevencinių programų įgyvendinimą ir psichologinę pagalbą vaikams, jų tėvams ir mokytojams.

Emocinės paramos tarnybos „Vaikų linija“ inicijuojama „Veiksmo savaitė BE PATYČIŲ 2016“ Lietuvoje vyksta jau septintą kartą. Joje dalyvauja 1100 ugdymo įstaigų iš visos Lietuvos.

Parašykite komentarą