Šviesos staliukais Europą užkariaujanti kūrėja: be el. įgūdžių, kaip be gerų batų maratonui

Europą nustebinusi dar neregėtais inovatyviais šviesos staliukais Vita Markevičiūtė mano, kad domėtis technologijomis ir mokytis elektroninių įgūdžių gali ir turi visi, nepriklausomai nuo lyties ar amžiaus. Jos teigimu neįprastą šviesos staliukų idėją padėjo įgyvendinti įvairių technologinių resursų panaudojimas ir supratimas, kad mokytis kompiuterinių įgūdžių būtina, jei nori įgyvendinti savo svajones.

„Elektroniniai įgūdžiai man yra savaime suprantamas dalykas. Toks pat kaip mokėti užsienio kalbų, pasiruošti kelionei ar maratonui. Be gerų batų maratone mes toli nenubėgsime, taip ir su el. įgūdžiais. Įprastiniai įgūdžiai mums padės žengti pirmus tvirtus žingsnius, bet el. įgūdžiai dar labiau prailgins nubėgtą kelią”, – sako V. Markevičiūtė, kartu su „Microsoft” prisidedanti prie tarptautinės Europos Sąjungos (ES) iniciatyvos „eSkills for Jobs 2016″. Jos tikslas – atkreipti visuomenės dėmesį į el. įgūdžių trūkumą ir jų naudą profesiniame bei asmeniniame gyvenime.

Didžiausias novatorės pasiekimas – jos vadovaujamos bendrovės „Innospark” siūlomos inovatyvios ir kūrybingos vaikų lavinimo priemonės, tarp kurių patys naujausi – šviesos staliukai „Monai”. Šiuo metu minios finansavimo platformoje „Indiegogo” finansavimą kaupiantis staliukas turi specialų apšvietimą ir prisitaiko prie dienos ritmo bei užtikrina, kad ryte skleidžiama intensyvi mėlyna ir balta šviesa žmogui suteiktų energijos, o vakare blanki šviesa paruoštų kokybiškam miegui. Kitais bendrovės įrenginiais šiandien džiaugiasi jau 80 proc. Lietuvos darželių, taip pat vyksta aktyvi plėtra ir į tarptautines rinkas – Latviją, Vokietiją, Ispaniją ir Jungtinę Karalystę.

Kaip teigia idėjos autorė, šių dienų technologijos ir išmokti įgūdžiai padeda dirbti produktyviau ir įgyvendinti idėjas: „Labiausiai patinka tai, kad galiu pasiekti viską, ko man reikia bet kurioje vietoje, bet kuriuo laiku. Jei sugebi naudotis kompiuteriniais įgūdžiais, gali bendrauti su klientais, naudotis duomenų bazėmis ar rengti naujienlaiškius namuose, darbe ar keliaujant, nepriklausomai nuo įrenginio. Šie įgūdžiai suteikia daug savarankiškumo, turėdama viziją be aplinkinių pagalbos galiu ją įgyvendinti.”

Technologijos ir įgūdžiai nepriklausomai nuo amžiaus ar lyties

Nors dažnai sakoma, kad technologijos ir išmanūs įgūdžiai tik jauniems, o moterims ten vietos nėra, su tokia idėja V. Markevičiūtė nesutinka: „Jei būčiau turėjus galimybę programuoti mokykloje, nebūčiau jos praleidus. Šis įgūdis labai praverčia kuriant, lavina protą ir kritinį mąstymą. Ir tai visiškai nepriklauso nuo tavo amžiaus ar lyties – man jau senokai per 30 metų, bet aš kuo puikiausiai naudojuos el. įgūdžių teikiamais privalumais. To skatinu ir visus kitus.”

Anot „Microsoft Lietuva” vadovo Ainio Kavaliausko, stereotipinį mąstymą reikia griauti, nes jis tiesiog nėra teisingas: „Vis dar egzistuoja požiūris, kad IT specialistai yra tik žmonės, praleidžiantys visą laiką prie kompiuterių, ir jei nesate didelis išmaniųjų įrenginių mėgėjas, jums el. įgūdžiai niekuo nepadės. Tai yra netiesa, šie įgūdžiai leidžia įvairių sričių idėjas paversti realybe, suteikia laisvę veikti. Viena didžiausių problemų šiuo metu yra tai, kad mažiau nei 30 proc. IT specialistų sudaro moterys [1]. Norime įrodyti, kad el. įgūdžiai yra universalūs, padeda visiems net ir tokiose srityse, kurios mažai kuo susijusios su kompiuteriais.”

Prie „eSkills for Jobs” kampanijos kiekvienais metais prisideda per 650 įvairių privataus ir viešojo sektoriaus atstovų, bendrovių ar organizacijų. Šia informacine kampanija siekiama atkreipti visuomenės dėmesį į sparčiai augančią darbuotojų, turinčių el. įgūdžių, paklausą ir trūkumą. Prisidėdama prie šios kampanijos „Microsoft” kovo mėnesį ragina atkreipti dėmesį, kokių žinių ir įgūdžių reikia mokytis šiandien, kad rytojus būtų sėkmingas.

[1] http://eskills4jobs.ec.europa.eu/about

Parašykite komentarą