Velykos prasideda VDU Kauno botanikos sode!

Renginio tipas: Parodos atidarymas
Renginio data: 2016-03-21, pirmadienis
Renginio pradžia: 12:00
Renginio vieta: VDU Kauno botanikos sodo konferencijų salė (

Vos savaitei likus iki didžiosios pavasario šventės – šv. Velykų, VDU Kauno botanikos sodas kviečia į velykinę parodą: kovo 21 d., pirmadienį, 12 val., Botanikos sodo konferencijų salėje atidaroma velykinės simbolikos filokartijos ir filatelijos paroda „Pavasarinis atbudimas“, iš Lietuvos filatelistų sąjungos nario, politologų asociacijos nario, Vytauto Didžiojo universiteto profesoriaus Liudo Mažylio asmeninės kolekcijos.

Konferencijų salės sienas papuošiančioje ekspozicijoje velykinė simbolika pastebimai išsiskiria į pagoniškąją ir krikščioniškąją, tačiau dominuoja pirmoji – su paspalvintais kiaušiniais, beišsiritančiais viščiukais, pumpuruotomis augalų šakelėmis.

„Nedažnai, bet pašto ženkluose paminima paskutinė diena prieš Gavėnią (pusseptintos savaitės prieš Velykas). Vengriškuose pašto ženkluose matome busojaras, slovėniškuose korant, lietuviškuose – Užgavėnių kaukes,“ – apie parodos eksponatus pasakoja kolekcininkas prof. Liudas Mažylis, pabrėždamas, kad kiekviename pašto ženkle galima įžvelgti persipinančius skirtingų mokslo šakų objektus: teologiją, botaniką, viešąją politiką, meną.

Parodoje eksponuojami kelių laikotarpių atvirukai: carinio su rusiškais ir lenkiškais užrašais, o pasibaigus spaudos draudimui – ir su lietuviškais. Pasak L. Mažylio, sunku rasti du vienodus senųjų sveikinimo atvirukų egzempliorius – greičiausiai dėl to, kad jie buvo leidžiami ne Lietuvoje (daugiausiai Vokietijoje, Prancūzijoje) ir tik paskui įspaudžiamas lietuviškas sveikinimo įrašas. Ekspozicija turtinga ir kituose kaimyniniuose kraštuose – Latvijoje, Lenkijoje, Vokietijoje – išleistų atvirukų.

Medį papuoš moksleivių darbais

Tuo tarpu VDU Kauno botanikos sodo parke spalvomis „pražys“ Velykinis medis: papuošalus jam kelis mėnesius gamino išradingiausi Kauno mokyklų vaikai, panaudodami ne tik tradicines velykines medžiagas – kiaušinius, šakeles, augalus, bet ir ekologiją bei atliekų rūšiavimą skatinančias žaliavas – į meniškus papuošalus buvo sukomponuoti butelių kamšteliai, plastiko detalės ir kitos perdirbamos medžiagos.

Medį puošti padės Kauno J. Grušo meno mokyklos auklėtiniai.

Paroda „Pavasarinis atbudimas“  VDU Kauno botanikos sodo Konferencijų salėje veiks iki balandžio 24 d. 

Parašykite komentarą