Geoterminiai vandenys atveria naujas perspektyvas sveikatos turizmui

Balneologija, arba medicininė hidrologija, tyrinėja balneoterapijos gydomuoju mineraliniu vandeniu, purvu ir dujomis metodus, taikymą bei jų poveikį siekiant terapinių tikslų. Balneoterapijos poveikis apima mechaninio, terminio, cheminio, imunologinio ir psichologinio mechanizmų poveikį funkcinėms organizmo sistemoms, taip skatinant savaiminį organizmo sveikimą ir ligų prevenciją. Mineralinius vandenis galima plačiai naudoti: siekiant gerinti bendrą sveikatos būklę ir pajėgumą, mažinti rizikos veiksnių darbe ir gyvenime poveikį, kaip papildoma priemonė gydant įvairias ligas ir neleidžiant joms progresuoti ar paūmėti, reabilituojantis po traumų, chirurginių intervencijų ar lėtinių ligų. Pastebima, kad pasaulyje susidomėjimas balneologija ir jos pažinimas pastaruoju metu yra padidėjęs, ypač Šiaurės Europos ir Šiaurės Amerikos medikų bendruomenėse.

Mineralinio vandens gavyba galima ne tik iš natūralų šaltinių, bet ir iš dirbtinių gilių vandens gręžinių. Geoterminis (gr. geo- – žemė, thermos – šiluma) vanduo yra požeminis vanduo, kuris dėl karštųjų uolienų suteiktos šilumos pasižymi aukštesne temperatūra ir didele mineralizacija. Šių išteklių naudojimo sveikatingumo ir sveikatinimo tikslais galimybės priklauso nuo išgaunamo vandens pasiekiamumo, jo mineralinės sudėties, temperatūros ir vandens kokybės. Perspektyviausi balneologijos tikslams yra apatinio devono ir kambro vandeningieji horizontai. Lietuvos, lyginant su kaimyninėmis šalimis, geoterminės sąlygos, ypač vakarinėje šalies dalyje, kur naudojami ir ateityje planuojami naudoti dirbtiniai vandens gręžiniai, siekiantys 1–2 km gylį, yra palankios.

Klaipėdos universiteto Sveikatos mokslų fakultetas tyrimus šioje mokslo srityje pirmą kartą Lietuvoje pradėjo 2011 metais (gyd. A. Stasiulis). Išsamesni tyrimai, vadovaujami gyd. Lolitos Rapolienės, atlikti 2012 metais, naudojant UAB „Geoterma“ tiekiamą 108 g/l geoterminį vandenį. Nustatyta, kad 10 dienų priimamos geoterminio vandens vonios teigiamai veikia kardiovaskulinę, kaulų-raumenų, nervų, kvėpavimo ir kitas sistemas: gerokai sumažina skausmą, kraujo spaudimą, pulsą, kvėpavimo dažnį, padidina sąnarių judrumą, gerina nuotaiką, pažintines funkcijas, raumenų jėgą ir bendrą savijautą. Klinikiniai bandymai patvirtino, kad šis geoterminis vanduo teigiamai veikia visuomenės sveikatą: mažina patiriamą stresą ir nuovargį. Kad geoterminis vanduo naudingas sveikatai, padeda puoselėti grožį ir gerinti gyvenimo kokybę, įrodyta 2015 m. atlikus tyrimą su 27,6 g/l mineralizacijos UAB „Atostogų parkas“ vandeniu (tyrėjai – gyd. L. Rapolienė, prof. A. Juocevičius).

Kaip 2015 metų pabaigoje Klaipėdoje vykusioje konferencijoje pažymėjo Italijos geoterminės asociacijos prezidentas Raffaelle Cataldi, toks tyrimas, įrodantis geoterminio vandens naudą žmogaus sveikatai, per jo ilgametį darbą su geoterminiais ištekliais yra pirmasis, kiti jam žinomi darbai apsiribodavo tik kokybiniu poveikio vertinimu. Jis išreiškė pagarbą tyrėjams, atvėrusiems naujų galimybių geoterminiame sektoriuje.

Geoterminė balneoterapija ir rekreacija – viena perspektyviausių sveikatos turizmo sričių, nes šių paslaugų tinklo plėtra susijusi su žmonių poreikiu išsaugoti ir pagerinti savo sveikatą. Lietuvoje žengiami dar tik pirmieji geoterminio vandens tyrimo žingsniai, bet tai jau skatina kurti inovatyvius produktus ir paslaugas, moksliškai pagrindus jų veiksmingumą ir saugumą, naudojant Vakarų Lietuvoje esančius geoterminio vandens išteklius.

Autorė gyd. Lolita Rapolienė

Parašykite komentarą