LEU fotografijos galerijoje „Pozityvas-negatyvas“ veiks fotografijų paroda „Naujųjų paryžiečių portretai“

Kovo 24 d. Lietuvos edukologijos universiteto (LEU) fotografijos galerijoje „Pozityvas-negatyvas“ (Studentų g. 39, Vilnius) bus atidaryta Victoro Guérino fotografijų paroda „Naujųjų paryžiečių portretai“ („Revealing the Shadows“).

 

Parodą sudaro 50 portretinių fotografijų. Fotografijomis siekiama parodyti didžiuosiuose pasaulio miestuose, tokiuose kaip Paryžius, gyvenančių užsieniečių veidus. „Kaip galėtumėte trumpai, vienu žodžiu, apibūdinti savo gyvenimą Paryžiuje?“ – tokį klausimą V. Guérinas uždavė naujiesiems paryžiečiams prieš nufotografuodamas.

 

Užsieniečiai didžiuosiuose miestuose lieka tarsi be veido. Kodėl nesuteikus žodžio šiems naujiems piliečiams? Kas jie tokie, šie užsieniečiai? Kaip jie gyvena? Kas jiems yra Paryžius? Visa tai yra šios gražios avantiūros atskaitos taškas.

„Imigracija yra labai aktuali tema, kuri liečia mus visus. Tą akimirką, kai mes savęs klausiame apie šių žmonių nuolatinį judėjimą, V. Guérinas pažvelgia į juos. Tai nereiškia, kad reikia gilintis, kodėl jie išvyksta, bet svarbu žinoti, kaip jie gyvena. V. Guérinas nori pagerbti moteris ir vyrus, atvykusius iš kitur… Ir kartais net iš Lietuvos“, – sako Lysianne‘as Caronas, Prancūzijos ambasados Lietuvoje kultūros atašė.

 

Šie intymūs portretai buvo sukurti naujųjų paryžiečių butuose. Kiekvienas žmogus turėjo pasirinkti raktinį žodį, kuris, anot jų, geriausiai apibūdintų jų paryžietišką patirtį, kad galėtume suprasti, pažinti užsieniečius, kurie yra mūsų kaimynai. Siekta pabrėžti pusiau atidengtą intymumą, parodyti šešėlyje apšviestus vyrus ir moteris, kurie gyvena mūsų sostinėse. Visa tai mums primena apie šių nežinomų žmonių egzistavimą ir skatina eiti su jais susitikti.

Parašykite komentarą