Didžiausioje robotikos šventėje Lietuvoje – virš 250 robotų

Praėjus šių metų ROBOTIADAI, organizatoriai VšĮ „Robotikos Akademija“ džiaugiasi, jog šį kartą šventė buvo didesnė nei bet kada. Į renginį užsiregistravo daugiau nei 4000 lankytojų, o robotikos varžybose dalyvavo virš 140 komandų ir 250 robotų. Organizatoriai žada, jog kitais metais ROBOTIADA ir toliau augs pasiūlydama dar didesnę įvairovę robotų, varžybų ir interaktyvių veiklų.

Renginyje vykusios pasaulinio standarto robotų varžybos – sumo, linijos sekimo, Folkrace (lenktynės) ir Freestyle (laisvojo stiliaus) varžybos, sulaukė didelio susidomėjimo. Jose galėjo dalyvauti tiek LEGO, tiek savadarbiai robotai, kuriems buvo taikomi dydžio ir svorio apribojimai.

Linijos sekimo varžybų metu dalyviai turėjo pravažiuoti specialiai paruošta trasa. Apie ją iš anksto žino tik tiek, kokio storio bus linija, kokie didžiausi ir mažiausi kampai. Premjera ROBOTIADOJE – Folkrace lenktynės. Joms buvo specialiai pagaminta tarptautinio standarto trasa su nedidelėmis kliūtimis. Užduotis nėra paprasta, kadangi robotas ja turi važiuoti autonomiškai, naudodamas kūrėjo įrašyta programa ir taip „nuspręsdamas“, ką daryti su kliūtimi ar akiratyje pamačius sieną. Taip pat pirmą kartą renginyje ROBOTIADA 2016 pasirodė dalyviai su robotais, kurie priskiriami laisvajai arba Freestyle kategorijai. Jiems konkursas dar nesibaigė ir už juos, iki kovo 30 dienos, galima balsuoti ROBOTIADOS Facebook paskyroje.

Moksleivių FIRST LEGO League robotikos varžybos taip pat sulaukė didelio pasisekimo. Visą pusdienį moksleiviai robotų pagalba sprendė misijas užduočių lauke bei pristatinėjo savo kurtus projektus, kurie padėtų švarinti aplinką nuo šiukšlių. Geriausiai FLL „Atliekų kelio“ robotų turnyre pasirodė Kauno Jėzuitų gimnazijos komanda „RPNteam“ surinkusi 696 taškus. Ji pirmavo ir kitose dviejose rungtyse, surinko aukštus balus, todėl buvo išrinkta Lietuvos čempione. Nugalėtojai laimėjo pagrindinį prizą – galimybę atstovauti Lietuvą FLL Europos čempionate Tenerifėje, Ispanijoje. Nugalėjusios komandos vadovas Albertas Juškauskas sakė „Tai nepaprasta garbė ir nuostabi patirtis, leidžianti vaikams susipažinti su kitais vaikais, kurie domisi robotika, pamatyti, kuo skiriasi skirtingų šalių idėjos ir kuo jos panašios. Tai galimybė užmegzti ir tarptautinius kontaktus.“

Pirmą kartą ROBOTIADOJE vyko ir dronų varžybos, kurias organizavo „Baltic Drone Championship“ atstovai. Skraidantys robotai, apsupti smalsuolių minios, turėjo įveikti salėje įrengtą kliūčių ruožą. Ši sporto šaka vis dar yra naujiena Lietuvoje, tačiau susidomėjimas ja sparčiai auga. 

Varžybose dalyvavusioms komandoms, užėmusioms prizines vietas, atiteko prizai: planšetiniai kompiuteriai, krepšiai, kuprinės, išorinio maitinimo šaltiniai-akumuliatoriai. Prizus steigė ROBOTIADOS draugai ir rėmėjai NFQ, Omnitel, Paysera, XYZ, Microsoft.

Organizatoriai dėkoja visiems renginio partneriams, rėmėjams ir draugams prisidėjusiems prie ROBOTIADOS įgyvendinimo bei kviečia visus dalyvavusius ir toliau sekti informaciją apie ateinančių metų šventę, kuri bus dar didesnė ir inovatyvesnė. Taip pat, Robotikos Akademijos atstovė bei renginio organizatorė Ieva Jonaitytė kviečia visus mėgėjus ir ekspertus dalintis idėjomis, kaip šią šventę būtų galima padaryti dar įspūdingesnę: „Norime suburti robotikos entuziastų bendruomenę ir sukurti šaunią šventę, prilygstančią kitiems Europoje vykstantiems, panašaus tipo renginiams. Tam reikia entuziastų, ekspertų, svečių ir varžybų dalyvių pagalbos. Dalinkimės savo idėjomis ir jas galimai išvysime ROBOTIADOJE 2017.“ Daugiau nuotraukų ir įspūdžių iš šventės galite rasti renginio Facebook paskyroje: www.facebook.com/robotiada ir tinklalapyje www.robotiada.lt

Parašykite komentarą