Nacionalinėje žemės tarnyboje sprendimus priiminės superkompiuteris

Nuo 2017 metų sausio 1 dienos Nacionalinėje žemės tarnyboje (NŽT) sprendimus dėl žemės nuomos, panaudos, pardavimo arba nuosavybės teisių atkūrimo priiminės ne teritorinių NŽT padalinių specialistai, bet Vilniuje, NŽT centrinėje būstinėje, baigiama montuoti IBM kompanijos sukurta kompiuterinė sistema „Deep Blue Anti Fraud“ (Fair Decision). Šios kompiuterinės sistemos prototipas – „Deeper Blue“ buvo sukurtas dar 1996 metais, o vėliau ši kompiuterinė sistema tapo pirmąja pasaulyje sistema, įveikusia tuometį absoliutų šachmatų čempioną Garį Kasparovą.

Naujojoje NŽT kompiuterinėje sistemoje „Deep Blue Anti Fraud“ įdiegta specialiai žemėtvarkos užduotims vykdyti sukurta programinė įranga ir naujausi „Intel Optane“ kaupikliai su energetiškai nepriklausoma „3D XPoint“ atmintimi, leidžiančia kompiuteriais naudotis net septynis kartus greičiau.

NŽT montuojamas superkompiuteris suprogramuotas taip, kad jo priimami sprendimai derintų savyje nuostatas padėti žmonėms tiek, kiek tai leidžia įstatymai ir jų įgyvendinamieji teisės aktai.

„Diegdami šią naujovę ir perduodami žemėtvarkos sprendimus kompiuterinėms sistemoms siekiame iš esmės panaikinti žmogiškosios klaidos ar net aplaidumo Nacionalinėje žemės tarnyboje galimybes ir užtikrinti teisiškai subalansuotą, racionaliais sprendimais pagrįstą sistemą“, – sako šio projekto  koordinatorė Inga Kaminskaitė.

„Deep Blue Anti Fraud“ superkompiuteryje integruotos įvairios duomenų bazės leis analizuoti duomenis ir priimti objektyvius sprendimus. Tokiu būdu neliks žmogiškosios rizikos faktoriaus, sprendimai bus nešališki ir objektyvūs. Be to, sutrumpės sprendimų priėmimo laikas, nes kompiuterio greitis užtikrins kur kas spartesnę dokumentų patikrą, jų įvertinimą ir teritorijos apžiūrą pasitelkus geoportal.lt ir googlemaps.com resursus.

Dar po metų, tai yra nuo 2018 metų sausio 1 dienos, visuose teritoriniuose NŽT skyriuose atsiras savitarnos langeliai, kur atėję interesantai galės nuskenuoti savo dokumentus ir vietoje atsispausdinti NŽT superkompiuterio sprendimą. „Deep Blue Anti Fraud“ savitarnos langeliai 50-yje teritorinių NŽT padalinių veiks tokiu pat principu, kaip šiuo metu prekybos centruose veikia savitarnos kasos.

Kompiuterinė sistema „Deep Blue Anti Fraud“ NŽT centrinėje būstinėje bus sumontuota iki 2016 m. birželio 1 dienos, o jos testavimo ir tobulinimo darbai užtruks iki šių metų pabaigos. Šiam projektui šiemet iš European Anti- Fraud Office (OLAF) lėšų yra skirtas 741 tūkst. eurų finansavimas.

Parašykite komentarą