Europos palydovinės navigacijos konkursas – naujų technologijų kūrėjams

Nuo balandžio mėn. iki birželio 30 d. visiems technologijų kūrėjams duris atveria Europos palydovinės navigacijos konkursas.

Konkurse gali dalyvauti verslo, viešojo sektoriaus, mokslo institucijų atstovai, taip pat ir jauni išradėjai. Konkurso tikslas – skatinti generuoti ir komercializuoti inovatyvias idėjas, kurių esmė naudoti itin tikslios Europos palydovinės navigacijos sistemos „Galileo“ signalus, pritaikant juos įvairiose srityse – transporte, žemės ūkyje, viešose paslaugose, kasdienėje aplinkoje, moksliniuose tyrimuose ir t.t. Kasmet konkursui pateikiama 400-500 idėjų iš viso pasaulio. Konkurso nugalėtojas renkamas iš 29 regionų nugalėtojų. Šiemet yra galimybė laimėti daugiau kaip 30 prizų, kurių vertė siekia 1 mln. eurų.

Pernai šio tarptautinio konkurso nugalėtoju tapo Ispanijos Valensijos regiono projektas POSEIDRON – bepilotė skraidyklė, skirta jūriniams tyrimams ir gelbėjimo darbams jūroje. Lietuvos regiono nugalėtojai dr. Saulius Rudys ir Mantautas Rudys taip pat pasiūlė konkursui inovatyvią dviračių apsaugos idėją.

Ši idėja yra pagrįsta palydovinės navigacijos ir mobiliųjų telefonų (GSM) signalais bei siekia apsaugoti brangius dviračius nuo vagysčių. Ši apsaugos sistema išsiskiria iš kitų jau esančių rinkoje tuo, kad yra visiškai nematoma, gali būti montuojama įvairiose dviračio vietose taip, kad šios sistemos nebūtų galima pašalinti. Sistema turi efektyvią ir jautrią anteną bei paprastai įkraunama per standartinę USB jungtį. Įrenginio prototipas jau išbandytas ir suplanuota saugi, užtikrinanti slaptumą pateikimo į rinką strategija.

„Raginčiau lietuvius aktyviau dalyvauti tarptautiniuose konkursuose. Pernai šiam konkursui buvo pateikta net 12 idėjų iš Lietuvos. Paskatinčiau kūrėjus komercializuoti idėjas ir įdiegti jas rinkoje“, – teigia Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūros Tarptautinių programų skyriaus vedėja Anzelma Ūselienė.

S.Rudys konkursui teikė ne vieną idėją. Kita jo teikta idėja „Išmaniųjų jūrinių konteinerių koncepcija, panaudojant plyšines antenas“ taip pat buvo pastebėta ir įvertinta. Palydovinės navigacijos konkurse  „EKA kosmoso sprendimai“ iš daugiau kaip 100 paraiškų laimėjo 3 vietą.

Apie konkursą

Konkursą Europos kosmoso agentūros iniciatyva nuo 2004 m. pradėjo rengti Vokietijos palydovinės navigacijos taikymų centras („Anwendungszentrum GmbH Oberpfaffenhofen“). Europos palydovinės navigacijos konkursas – tai iniciatyva, skirta visiems, turintiems idėjų palydovinės navigacijos srityje.

Konkurso nacionalinę atranką Lietuvoje organizuoja Ūkio ministerija ir Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūra. 2011 m. konkursą laimėjo Vytautas Šiožinys, kuris pateikė idėją, kaip elektros tinklo gedimus nustatyti pasitelkiant GPS signalus. 2012 m. Lukas Narutis apdovanotas už inovatyvią sistemą „HoroHelp“, skirtą gelbėti nelaimės ištiktuosius. 2013 m. dr. Saulius Rudys ir Mantautas Rudys pristatė palydovinės navigacijos kartotuvų su kryptinėmis antenomis sistemą, skirtą navigacijai didelėse ir uždarose patalpose. 2014 m. Lukas Narutis pristatė BMWare („Be More Aware“) sistemą, kuri padeda eismo dalyviams pastebėti kliūtis esant prastoms oro sąlygoms ir išvengti susidūrimo.

Oficiali konkurso svetainė: http://www.esnc.info/

Parašykite komentarą