Tarptautiniame „U-Multirank“ reitinge – dar geresni VDU rezultatai

Paskelbtame didžiausiame tarptautiniame universitetų reitinge „U-Multirank“ Vytauto Didžiojo universitetas (VDU) 2016 metais surinko aukščiausius įmanomus balus – „labai gerai“ ir „gerai“ – net 14 iš 32 kategorijų. Tai dar geresnis rezultatas nei praėjusiais metais, kai geriausius įvertinimus VDU pelnė 13 kategorijų.

Aukščiausią įvertinimą tarp visų šalies universitetų (1, arba „labai gerai“) VDU gavo kategorijose, kuriose įvertinta meninė produkcija, už mokslinę veiklą gautos išorinės pajamos, užsienio kilmės (tarptautiniai) akademiniai darbuotojai, bendros regioninės publikacijos ir bakalauro studijas numatytu laiku baigusių studentų proporcija.

Pasak VDU Tarptautinių ryšių tarnybos direktorės Zinaidos Baltrėnienės, šie universiteto įvertinimai yra dėsningi, ypač kalbant apie VDU pirmavimą pagal užsienio kilmės akademinius darbuotojus.

„Pagal 2015 m. QS kylančių Europos ir vidurio Azijos šalių universitetų analizę, VDU tarptautiškumo srityje pranoko ne tik Lietuvos, bet apskritai visų Baltijos šalių universitetus ir šiame regione pirmauja – vien per 2015 metus VDU dėstė per 200 dėstytojų iš skirtingų šalių“, – pažymėjo Z. Baltrėnienė.

Jos teigimu, tarptautinio pripažinimo ir geresnės kokybės siekiantys Lietuvos universitetai turi ir toliau didinti bendradarbiavimą su Europos ir viso pasaulio organizacijomis bei sudaryti sąlygas ne tik studentų, bet ir dėstytojų mobilumui, todėl VDU lyderystė šioje srityje yra itin reikšminga.

Gerai (2) „U-Multirank“ reitinge įvertintos tarpdisciplininės publikacijos, universiteto pumpurinių įmonių (angl. spin-off) skaičius, bakalauro ir magistrantūros studijų programų anglų k. skaičius, studentų mobilumas, regione dirbančių magistrų skaičius, universitete studijas sėkmingai baigusių VDU bakalaurų ir magistrų proporcija bei numatytu laiku magistro studijas baigusių studentų proporcija.

Iš viso reitinge VDU buvo įvertintas pagal 32 kategorijas penkiose srityse – dėstyme ir studijose, moksle, žinių perdavime, tarptautiškume ir regioniškume.

„U-Multirank“ išsiskiria iš kitų reitingų – jame universitetai nerikiuojami į bendrą eilę, o vertinami pagal atskirus kriterijus. Šių metų reitinge įvertintas didžiausias skaičius aukštųjų mokyklų – net 1 300 universitetų iš daugiau nei 90 valstybių, o juose – 3 250 fakultetų ir 10 700 studijų programų.

Dėl savo daugiamatiškumo, „U-Multirank“ reitingas yra pirmasis pasaulyje, galintis pasiūlyti išsamų universiteto pasiekimų atvaizdą, suteikdamas vartotojui daugiau duomenų, nei tik tyrimus. Palyginimus taip pat galima daryti atskirų studijų dalykų kategorijose.

Parašykite komentarą