Seimo LSDP frakcijos narys Eduardas Šablinskas: „Atšvaitai – ne vienadienė akcija – žuvusiųjų keliuose mažėja“

Socialdemokratų inicijuotas projektas mažina žuvusiųjų keliuose skaičių. Per 10 metų Lietuvoje eismo įvykiuose  žuvusių žmonių sumažėjo daugiau kaip 3 kartus. Remiantis Lietuvos automobilių kelių direkcijos prie susisiekimo ministerijos duomenimis, pastaraisiais metais kelis kartus sumažėjo ir eismo įvykiuose nukentėjusių vaikų skaičius. Per paskutinius 10 metų žuvusių vaikų (iki 18 metų) sumažėjo apie 6 kartus. 2015 m. dėl savo neatsargumo ir nedrausmingumo Lietuvoje nežuvo nė vienas vaikas.

2002 m. idėjos dalinti atšvaitus iniciatorius Seimo narys Eduardas Šablinskas pirmuosius 80 tūkst. atšvaitų, padedant policijos pareigūnams, išdalino pirmokėliams ir važnyčiotojams.  2006 m., socialdemokratų iniciatyva, balandžio 6-oji buvo įtraukta į atmintinų dienų sąrašą.

 „Džiaugiuosi, kad prieš keturiolika metų socialdemokratams kilusi idėja dalinti atšvaitus atnešė tokių puikų rezultatų, o įteisinta atmintina Saugaus eismo diena vis labiau pastebima visuomeniniame gyvenime“, – surengtoje spaudos konferencijoje kalbėjo Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto narys Eduardas Šablinskas.

Lietuvos automobilių kelių direkcijos prie susiekimo ministerijos vadovo Egidijaus Skrodenio teigimu, žuvusiųjų skaičių sumažinti pavyko keliuose įrengus kalnelius, žiedines sankryžas. Visuomenės dėmesio atkreipimas į saugumą keliuose, atšvaitų segėjimą, taip pat padėjo pasiekti ženklių rezultatų.

„Atšvaitų ar kitų šviesą atspindinčių priemonių segėjimas akivaizdžiai pasiteisina. Palyginus eismo įvykiuose nukentėjusius eismo dalyvius – pėsčiuosius ir dviratininkus 2002 m. ir 2015 m., žuvusiųjų ir sužeistų žmonių sumažėjo perpus. Viena iš sumažėjusių eismo įvykių priežasčių – pėsčiųjų ir dviratininkų atšvaitų naudojimas. Pėstieji be atšvaitų tamsiuoju paros metu rizikuoja gyvybe 8 kartus labiau negu pėstieji su atšvaitais“, – kalbėjo E. Skrodenis.

Pasak Lietuvos kelių policijos tarnybos viršininko Gintaro Aliksandravičiaus, nors pasiekta teigiamų rezultatų, tačiau Lietuva vis dar yra tarp tų Europos Sąjungos šalių, kuriose žuvusiųjų skaičius milijonui gyventojų yra didžiausias, todėl eismo saugumas keliuose išlieka vienas pagrindinių mūsų valstybės iššūkių.

„Siekiant sumažinti nukentėjusių ir žuvusiųjų keliuose skaičių, numatytos 3 veiklos kryptys – mokymas, kontrolė ir transporto priemonių gerinimas. Sugriežtinimai duoda trumpalaikius rezultatus. Tik žmonių sąmoningumas gali padėti išvengti nelaimių“, – įsitikinęs G. Aliksandravičius.

Kol nepasiekta, kad keliuose nebūtų žuvusiųjų, Seime inicijuojami nauji įstatymų projektai.

„Skatinsime atšvaitų naudojimą ant vaikų drabužėlių, sieksime, kad būtų išieškomos baudos iš pažeidėjų (pvz. neleisti susituokti, kol nesumokėjo baudų), bausti už kalbėjimą mobiliuoju telefonu einančius per perėją ir kt. Skaudžių nelaimių kelyje galima išvengti. Saugaus eismo dienos Lietuvoje galėtų vykti kasdien“, – įsitikinęs Seimo narys E. Šablinskas.

Išsamesnė informacija žiniasklaidai:

Eduardas Šablinskas

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto narys

Tel. Nr. 8698 42211

 

LSDP informacinis centras 

Kornelija Petravičienė

Tel. Nr. 8612 01377

el. paštas: infocentras@lsdp.lt

Parašykite komentarą