LLS pirmininkas A. Zuokas: Seimą turi rinkti blaivi tauta

Lietuvos Respublikos Seimą turi rinkti blaiviai mąstanti tauta, o už balsų pirkimą ir naudojimąsi nuo alkoholio priklausomais žmonėmis turi būti numatytos realios bausmės. Todėl prekyba alkoholiu rinkimų į Seimą dieną turi būti ribojama. Su tokiu siūlymu į Vyriausiąją rinkimų komisiją ir Seimo valdybą, kad būtų inicijuotos įstatymų pataisos, kreipsis Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) pirmininkas Artūras Zuokas.

„Neatsakingi politikai, kurie savo rinkiminėse programose deklaruoja kovą su alkoholizmu, o iš tikrųjų tautą dar labiau stumia į tą liūną, turi aiškiai suprasti, kad gali būti realiai nubausti už balsų pirkimą. Draudimas rinkimų dieną prekiauti alkoholiu taptų realiu balsų pirkimą apsunkinančiu mechanizmu. Tauta turi nustoti gerti, ir ypač iš politikų rankų“,– pabrėžė LLS pirmininkas.

 Draudimas prekiauti alkoholiu prieš rinkimus ar jų metu yra paplitęs Lotynų Amerikos, Pietryčių Azijos šalyse, kai kuriose JAV valstijose. Pavyzdžiui, prekyba alkoholiu Filipinuose uždrausta dvi dienas, Venesueloje – 21 valandą prieš rinkimus, Kolumbijoje – visą rinkimų savaitgalį.

„Gaila, tačiau Lietuvoje tokiu dideliu mastu paplitęs tiek alkoholizmas, tiek balsų pirkimo atvejai, kad turime sekti Lotynų Amerikos ar Pietryčių Azijos pavyzdžiais. Lietuvoje visus rinkimus nuolat lydi balsų pirkimo skandalai, užtenka prisiminti vien praėjusių metų savivaldybių rinkimus. Ypač kaimo vietovėse paplitęs balsų pirkimas atsiskaitant alkoholiu. Įsigaliojus šiam draudimui, būtų lengviau fiksuoti balsų papirkinėjimo atvejus tiek policijai, tiek rinkimų stebėtojams“, – teigė A. Zuokas.

Jau devynerius metus esantis ribojimas įsigyti alkoholio Rugsėjo 1-ąją rodo, kad verslui nėra sunku praktiškai įgyvendinti šį draudimą.

„Kaimo vietovėse dirbantys prekybininkai skundžiasi balsų papirkinėjimo atvejais – ten parduotuvės tampa balsų pirkimo „centrais“. Tačiau nepritariantys balsų pirkimui, atsakingi prekybininkai šiuo metu neturi jokių priemonių šią ydingą praktiką sustabdyti, nes kaimo parduotuvėlės pardavėja negali atsisakyti parduoti prekių. Todėl Seimas turi imtis veiksmų, kad šį situacija keistųsi“, – sakė A. Zuokas.

Parašykite komentarą