Popietė su Vyriausybės premijos laureatais, rašytojais A. Ruseckaite ir V. Kalvaičiu

Renginio tipas: Renginys
Renginio data: 2016-04-19, antradienis
Renginio pradžia: 18:00
Renginio vieta: Kauno menininkų namai (V. Putvinskio g. 56)

Poetė, prozininkė, muziejininkė Aldona Ruseckaitė ir prozininkas, poetas Vladas Kalvaitis 2016 m. apdovanoti Lietuvos Respublikos Vyriausybės kultūros ir meno premija už nuopelnus Lietuvos Respublikos kultūrai ir menui.

Balandžio 19 d., antradienį, 18 val. Kauno menininkų namuose – popietė su Vyriausybės premijos laureatais. Dalyvaus rašytojai A. RuseckaitėV. Kalvaitis. Autoriams talkins: Nacionalinio Kauno dramos teatro aktorė Vilija Grigaitytė ir Kauno miesto kamerinio teatro aktorius Vytautas Gasiliūnas. Vakaro vedėjas – Vidmantas Kiaušas-Elmiškis. Įėjimas nemokamas.

A. Ruseckaitė savo gebėjimus atskleidžia veržliai ir spalvingai: debiutavusi kaip lyrikė („Liūdesys kaip sekmadienis“, 1995), ji netruko atsiverti ir kaip prozininkė („Akmeninis obuolys“, 1997), per du dešimtmečius išleido keliolika originalių knygų. Išskirtinio dėmesio verti naujausi romanai „Šešėlis JMM. Maironio gyvenimo meniniai biografiniai etiudai“, 2012, „Kaip žaibas“, 2014 ir „Žemaitės paslaptis“, 2015. Rašytoja kūrybingai, netikėtai intriguojančiai prisiliečia prie klasikų Maironio ir Žemaitės gyvenimų, sumaniai apjungia muziejininkės žinojimą ir menininkės fantaziją. Naujausiame rašytojos poezijos rinkinyje „Verčiau (ne)užmiršti“, 2015 garsiau suskamba dramatiškos gaidos, gerai įsiklausę girdime prislopintus aistringo balso atodūsius. Tėviškė ir vaikystė, prisiminimai ir dabarties realybė, vaizduotės krustelėjimai ir balansavimas ieškant dvasinės pusiausvyros – visa tai ir gerokai daugiau pastebime, drauge išjaučiame skaitydami A. Ruseckaitės poeziją.

Rašytojas V. Kalvaitis – novelės žanro meistras, įtaigiai kuriantis spalvingus veikėjų charakterius, dramatiškas situacijas. Naujausias jo knygas „Stiklinė aguonų“, 2013 ir „Balandis ir bandonija“, 2015 sieja sodri kalba, pagarba tradicijoms, iš novelių bei apsakymų sklinda vidinė šviesa. Bene didžiausio susidomėjimo sulaukė V. Kalvaičio novelių romanas „Sustiprinto režimo barakas“, 2011, 2012, 2014 (papildytas ir pataisytas leidimas). Pats pabuvojęs tremtyje (1948 m. už dalyvavimą pogrindinėje veikloje buvo suimtas, bausmės laikotarpį praleido Komijos ASSR lageriuose, Intoje, vėliau buvo ištremtas į Irkutsko sritį, į Lietuvą grįžo 1966 m.) autorius derina išmonę ir autentiškus tremtinio išgyvenimus, per atskirus novelių veikėjus, jų pasakojimus ir buitį, prisiminimus, kasdienybę, svajones atskleidžia lagerių sistemą, mirties tragizmą ir išgyvenimo galimybes.

Parašykite komentarą