Seimo Pirmininkė: Tikiu, kad Pasaulio Krymo totorių kongresas greitai vyks laisvame Kryme

Pridedamos Seimo kanceliarijos nuotraukos (aut. – O. Posaškova)

Nuotraukoje nr. 3312 iš kairės į dešinę: Mustafa Džemilevas, Loreta Graužinienė, Adas Jakubauskas, Refatas Čubarovas

  

Šiandien Seimo Pirmininkė Loreta Graužinienė priėmė Pasaulio Krymo totorių kongreso atstovus. Politikė išreiškė tvirtą Lietuvos paramą Krymo totoriams ir jų renginiams Lietuvoje bei pasidžiaugė, kad šiandien Seime buvo pateikta ir priimta rezoliucija „Dėl žmogaus teisių, ypač Krymo totorių, padėties Rusijos Federacijos okupuotame Kryme“.

„Lietuvos parlamentarai dar kartą patikino, kad tvirtai laikosi Krymo aneksijos nepripažinimo politikos ir reiškia susirūpinimą dėl Rusijos Federacijos vykdomo Krymo pusiasalio militarizavimo, kad griežtai smerkia šiurkščius ir sistemingus žmogaus teisių pažeidimus Kryme, taip pat griežtai smerkia Rusijos Federacijos veiksmus, kuriais trukdoma ir ribojama Medžliso – aukščiausios vykdomosios ir atstovaujamosios institucijos – veikla“, – teigė Seimo Pirmininkė Loreta Graužinienė.

Kreipdamasi į buvusį Krymo totorių Medžliso pirmininką, Ukrainos Aukščiausiosios Rados narį Mustafą Džemilevą ir Krymo totorių tautos Medžliso pirmininką, Pasaulio Krymo totorių kongreso prezidentą, Ukrainos Verchovnos Rados narį Refatą Čubarovą, parlamento vadovė prisiminė ankstesnį jų susitikimą Ukrainos Aukščiausioje Radoje. „Ir man, ir mano kolegoms – Šiaurės Baltijos valstybių parlamentų pirmininkams – jūsų pasakojimai paliko gilų įspūdį ir begalinį susirūpinimą totorių padėtimi Kryme“, – pažymėjo Seimo Pirmininkė Loreta Graužinienė.

Parlamento vadovė pabrėžė, kad lietuviai labai gerbia totorius, mūsų tautos jau ne vieną šimtmetį draugiškai sugyvena, todėl mums svarbu palaikyti draugus ypač sunkiu metu. „Lietuva visada bus jūsų sąjungininkė, ištikimas draugas ir pagalbininkas jūsų kovoje. Tikiu, kad ateis ta diena, kai mes galėsime atvykti į laisvą Krymą, nuostabų miestą Bachčysarajų, kuriame bus surengtas Pasaulio totorių kongresas“, – kalbėjo parlamento vadovė.

Taip pat Seimo vadovė padėkojo Lietuvos totorių bendruomenės pirmininkui prof. Adui Jakubauskui už iniciatyvą balandžio 11–12 dienomis Seime surengti tarptautinę Krymo totoriams skirtą konferenciją ir Pasaulio Krymo totorių kongreso vykdomojo komiteto posėdį.

Parašykite komentarą