Dalios Klajumienės monografijos „Vilniaus gyvenamųjų namų interjerų dekoro elementai nuo klasicizmo iki moderno“ pristatymas

Renginio tipas: Knygos pristatymas
Renginio data: 2016-04-15, penktadienis
Renginio pradžia: 17:00
Renginio vieta: A. ir A. Tamošaičių galerija „Židinys“. Dominikonų g. 15, Vilnius

Knygos pasakojimo pagrindiniai veikėjai yra XVIII a. pabaigos – XX a. pradžios Vilniaus pastatų interjerų dekoro elementai, jų stilių ir plastikos raida.

Remiantis archyviniais dokumentais, istoriografija, interjerus vaizduojančiais meno kūriniais ir fotografijomis, pagrindžiant taikomųjų tyrimų analize knygoje pristatomos sienų tapybos, lipdinių, sienų apmušalų, grindų dangų, koklinių krosnių ir židinių meninės ypatybės. Atidus žvelgimas į detales privertė grąžinti į Vilniaus interjerų istoriją pamirštus faktus, apdailos medžiagas ir puošybos būdus. Visa tai leido žymiai plačiau mąstyti, omenyje turint tiek tuometinės Rusijos imperijos, tiek ir visos Europos pasaulietinių interjerų dekoravimo situaciją, analizuoti ir įsivaizduoti miestiečių galimybes pasirenkant vieną ar kitą tuo metu madingą ornamentų grupę ar puošybos sistemą, menininkų, meninių amatų bei amatininkų veiklą, regione ir pačiame mieste funkcionavusį dekoro elementų gamybos ir prekybininkų tinklą.

Nors surinkti ir knygoje pristatyti duomenys apie Vilniaus gyvenamųjų namų interjerus yra labai skirtingi, dažnai fragmentiški ir eklektiški, tačiau jie neabejotinai papildo miesto istoriją ir kultūros panoramą naujais kasdienybės estetiką apibūdinančiais faktais. Jie parodo gyventojų norą gyventi jaukiai ir svarbiausia – madingai, o sykiu atskleidžia sąlygas, kaip būdavo galima tokį norą įgyvendinti.

Maloniai kviečiame Jus į Dalios Klajumienės monografijos pristatymą
2016 m. balandžio 15 d., penktadienį, 17 val.
Vilniaus dailės akademijos A. ir A. Tamošaičių galerijoje „Židinys“
Dominikonų g. 15, Vilniuje
Renginyje dalyvaus menotyrininkai Marija Drėmaitė, Jolita Mulevičiūtė, Ernestas Parulskis.

Parašykite komentarą