Norinčius paremti kandidatus į Seimą VMI ragina neužmiršti deklaravimo prievolių

2016 m. balandžio 15 d., Kaunas. Kauno apskrities valstybinė mokesčių inspekcija (toliau – Kauno AVMI) informuoja, kad prasidėjus Seimo rinkimų politinei kampanijai, gyventojai, ketinantys suteikti auką savarankiškam politinės kampanijos dalyviui (toliau – politinės kampanijos dalyvis), turėtų nepamiršti deklaruoti turtą, įskaitant ir gautas pajamas.

„Kauno AVMI primena, kad gyventojai, aukojantys daugiau nei 12 eurų politinės kampanijos dalyviams, t.y. politinei partijai ar jos iškeltam kandidatui, taip pat save išsikėlusiam pretendentui, yra įpareigoti deklaruoti turtą, likus ne mažiau kaip 10 darbo dienų iki aukos suteikimo“, – primena Kauno AVMI viršininkė Judita Stankienė, akcentuodama, kad deklaracijos neturi teikti gyventojai, kurių auka vienam politinės kampanijos dalyviui per politinę kampaniją neviršija 12 eurų. Turto deklaracijas pateikti privalo ir politinės kampanijos dalyviams aukojančių gyventojų šeimų nariai.

Pagal Lietuvos Respublikos politinių kampanijų finansavimo ir finansavimo kontrolės įstatymą, bendra vieno fizinio asmens aukų suma politinės kompanijos dalyviams per kalendorinius metus negali viršyti 10 procentų gyventojo už praėjusius kalendorinius metus deklaruotų metinių pajamų, todėl Metinėje pajamų deklaracijoje (GPM308 formoje) rekomenduojama įrašyti ir neapmokestinamąsias nedeklaruojamas pajamas (pavyzdžiui, pensijas, stipendijas ir pan.).

Jeigu politinės kampanijos dalyviui aukojantis gyventojas ir jo šeimos narys Metinės pajamų deklaracijos (GPM308 formos) neteikia, tai visas metines pajamas jis (jie) turi deklaruoti Metinės gyventojo (šeimos) turto deklaracijos priede FR0001P „Gautos pajamos“.

VMI primena, kad ketinantys suteikti auką politinės kampanijos dalyviui iki š.m. gegužės 1 d., gyventojai bei jų šeimų nariai privalo VMI pateikti turto ir pajamų deklaraciją už 2014 metus. Jei auka teikiama po gegužės 1 d., gyventojai (šeimos nariai) turi deklaruoti 2015 m. gruodžio 31 d. turėtą turtą ir tais metais gautas pajamas.  

VMI informuoja, kad gyventojams, deklaruojantiems pajamas ir turtą, tai patogiausia padaryti prisijungus prie VMI Elektroninio deklaravimo sistemos (EDS), adresu https://deklaravimas.vmi.lt. Taip pat gyventojai visuomet gali konsultuotis paskambinę trumpuoju Mokesčių informacijos centro telefonu 1882, konsultacijos telefonu įrašomos ir lygiavertės rašytinėms. Išsami informacija apie turto ir pajamų deklaravimą pateikiama VMI interneto svetainėje www.vmi.lt.

Parašykite komentarą