Seimo Vystomojo bendradarbiavimo, reprodukcinės sveikatos ir teisių parlamentinės grupės pranešimas: „Nepalikime atsakomybės už prostitucijos mažinimą vien nevyriausybinėms organizacijoms“

Seimo Vystomojo bendradarbiavimo, reprodukcinės sveikatos ir teisių parlamentinė grupė balandžio 14 d. surengė susitikimą su nevyriausybinėmis organizacijomis, kurios teikia pagalbą prostitucijos aukoms, ministerijų atstovais ir lygių galimybių kontroliere siekiant aptarti administracinių baudų asmenims, besiverčiantiems prostitucija, tikslingumą.

Diskusijų dalyvių nuomonės išsiskyrė. Teisingumo, Vidaus reikalų ir Socialinės apsaugos ir darbo ministerijų atstovai nesutiko su kai kurių Seimo narių ir nevyriausybinių organizacijų pozicija, kad baudos prostitucija besiverčiantiems žmonėms turėtų būti naikinamos, teigdami, kad prostitucija turi būti traktuojama kaip negatyvus dalykas, kad Lietuvos teisėje pakanka juridinių aktų įvairiems prostitucijos reiškiniams užkardyti.

Nevyriausybinių organizacijų narės pabrėžė, kad baudos prostitucija besiverčiantiems asmenims tik apsunkina gyvenimo būdo keitimą, skatina požiūrį, kad moterį galima pirkti kaip daiktą, atkreipė dėmesį, kad nubaustų prostitucijos aukų ir klientų santykis yra 29:1, ir ragino žvelgti į prostituciją kaip į lytinį išnaudojimą ir lytinį smurtą.

Tačiau susitikimo dalyviai sutarė, kad prostitucijai mažinti reikia kompleksinių priemonių, kad reikia ne tik atskirų ministerijų prostitucijos mažinimo strategijų, bet ir tikslinio finansavimo konkrečioms programoms, ypač tinkamo lytinio švietimo kaip prevencijos priemonės prieš įsitraukimą į prostituciją, ir socialinių programų, kurios padėtų asmenims nustoti pardavinėti savo kūną ir rinktis naują gyvenimo būdą. Aptariant sėkmingą Švedijos patirtį mažinant prostituciją ir naują Prancūzijos įstatymą, kuriuo, kaip Šiaurės šalyse, atsisakoma bausti sekso paslaugų pardavėją, ministerijų atstovai minėjo 10 metų bendros veiklos periodą, kuris galbūt sumažintų prostitucijos mastą Lietuvoje. Taigi, kol vis kuriamos valstybės vizijos, visa našta, dirbant su prostitucijos aukomis, tenka nevyriausybiniam sektoriui.

Parlamentinė grupė šioje srityje savo veiklą tęs.

Parašykite komentarą