Minint Tarptautinę kovos su triukšmu dieną, Sveikatos reikalų komitetas tobulino Triukšmo valdymo įstatymą

Balandžio 20 d. – Tarptautinę kovos su triukšmu dieną – Seimo Sveikatos reikalų komitetas posėdyje svarstė Triukšmo valdymo įstatymo pakeitimo projektą, kuriuo įgyvendinamos 2002 m. birželio 25 d. Europos Parlamento ir Tarybos direktyvos 2002/49/EB dėl aplinkos triukšmo įvertinimo ir valdymo nuostatos, tobulinant strateginio triukšmo kartografavimo ir triukšmo prevencijos veiksmų planavimo tvarką. Kartu šiuo projektu buvo siekiama įgyvendinti Lietuvos Respublikos valstybės kontrolės 2012 m. gegužės 31 d. parengtoje Valstybės audito ataskaitoje „Kaip valdomas triukšmas Lietuvoje“ pateiktas rekomendacijas pakeisti Triukšmo valdymo įstatymą ir paskirti ministeriją, atsakingą už triukšmo prevencijos valstybės politikos formavimą, organizuojančią, koordinuojančią ir kontroliuojančią šios politikos įgyvendinimą, kad glaudžiai susijusius klausimus tvarkytų viena institucija.

Posėdžio metu komiteto nariai pritarė esminei nuostatai – paskirti Sveikatos apsaugos ministeriją, atsakingą už triukšmo prevencijos valstybės politikos formavimą, be to tapti organizuojančia, koordinuojančia ir kontroliuojančia šios politikos įgyvendinimą.

Svarstant įstatymo projektą, buvo pakeistos dienos, nakties ir vakaro triukšmo rodiklio apibrėžtys ir nustatytas papildomas ramybės laikas (papildoma viena valanda nuo 6 val. iki 7 val. ryte), laikytinas kaip palankesnis laikas gyventojų sveikatai, sugriežtintos triukšmo, kylančio atliekant statybos darbus gyvenamosiose patalpose ir gyvenamosiose teritorijose, kontrolės nuostatos, sugriežtintos triukšmo prevencijos ir mažinimo priemonių planavimo ir įgyvendinimo nuostatos teritorijose, kuriose gyvena daugiau kaip 100 tūkstančių žmonių ir gyventojų tankumas atitinka urbanizuotos teritorijos gyventojų tankumą, taip pat pagrindinių kelių, pagrindinių geležinkelio kelių ruožuose ir stambiuose oro uostuose, supaprastintos tyliųjų zonų nustatymo savivaldybėse nuostatos ir kt.

Šio įstatymo projekto priėmimas kartu padės įgyvendinti Lietuvos sveikatos 2014–2025 metų programoje numatytą vieną iš tikslų – sukurti sveikatai palankią fizinę darbo ir gyvenamąją aplinką ir vieną iš uždavinių – mažinti oro, vandens ir dirvožemio užterštumą, triukšmą.

Parašykite komentarą