Energetikos komisijos pirmininkas R.Sargūnas: nacionaliniam kainų ir energetikos reguliuotojui būtina suteikti daugiau įgaliojimų

Seimo Energetikos komisija balandžio 20 d. posėdyje išklausė Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos (VKEKK) pirmininkės Ingos Žilienės, kuri išreiškė didelį susirūpinimą dėl nepakankamų jos vadovaujamos komisijos veiklos įgaliojimų ir prašė pritarti papildomų įgaliojimų komisijai suteikimui, vykdant reguliuojamos veiklos patikrinimus.

Energetikos komisijos posėdyje, dalyvaujant VKEKK bei Energetikos ministerijos atstovams, buvo išgrynintos įvairiapusiškos problemos, kurių pasėkoje nacionalinis šalies kainų ir energetikos reguliuotojas negali tinkamai atlikti savo funkcijų: patikrinimų metu tikrinamos energetikos įmonės neteikia prašomos informacijos, trukdo atlikti veiksmus ir neįsileidžia į patalpas VKEKK atstovų, todėl VKEKK neturi galimybės patikrinti pirminių dokumentų ir duomenų (buhalterinių įrašų, sąskaitų faktūrų, darbo užmokesčio fondo naudojimo pagrįstumo). Šios problemos kyla todėl, kad teisės aktuose nėra numatyta, kokią informaciją ir duomenis tikrinamos įmonės privalo teikti komisijai. VKEKK pirmininkė I. Žilienė taip pat pažymėjo, jog pagal galiojančius teisės aktus net nėra galimybės patikrinimams pasitelkti išorės ekspertus, specialistus ar auditorius.

Seimo Energetikos komisijos pirmininkas Ričardas Sargūnas teigia, kad dabartinė situacija nesudaro lygių veiklos sąlygų visiems rinkos dalyviams, užtikrinant vartotojams energetinių paslaugų kokybę ir prieinamumą. „Mes, šalies politikai, negalime reikalauti iš nacionalinio kainų ir energetikos reguliuotojo atitinkamų rezultatų, jei jam nesuteikiame pakankamai įgaliojimų tinkamai savo funkcijas atlikti“, – sakė R. Sargūnas.

VKEKK pirmininkė, apibendrindama savo pasisakymą, informavo Energetikos komisijos narius apie Seimui pateiktą Energetikos įstatymo pataisų projektą (Nr. XIIP-4025) ir prašė politinio palaikymo dėl šių pataisų priėmimo. Komisijos nariai išreiškė bendrą sutarimą palaikyti šio įstatymo pakeitimus atitinkamuose Seimo komitetuose bei plenariniame posėdyje.

 

Parašykite komentarą