Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) pirmininkas A. Zuokas: “Lietuvos premjeras liko ištikimas „revoliucijų nedarymo“ strategijai”

Respublikos Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius paskelbė 2015 metų Vyriausybės veiklos ataskaitą.

2015-uosius Lietuvos premjeras įvertino kaip prieštaringus, proveržių ir sukrėtimų metus – šalyje pradėjo cirkuliuoti euras, baigti įgyvendinti europinių elektros jungčių projektai, valstybės ir savivaldybių biudžetai 2,3 procento viršijo prognozuotą pajamų lygį. Kita vertus, bendras ekonomikos augimas dėl Rusijos embargo buvo dvigubai mažesnis nei prognozuota. Toliau augo investicijos, tiesa, augimo pamatai padėti dar praėjusiame dešimtmetyje – pavyzdžiui, informacinių technologijų branduoliai kaip strateginiai siekiniai Vilniaus savivaldybės normatyviniuose dokumentuose užfiksuoti 2002-2004 metais.

Kaip vieną svarbiausių pasiekimų Vyriausybės vadovas įvardijo augančias gyventojų pajamas. Vidutinis darbo užmokestis 2015-ųjų paskutinį ketvirtį sudarė 756,9 eurų neatskaičius mokesčių, palyginimui, Estijoje vidutinis mėnesinis atlyginimas jau 2014-aisiais siekė maždaug 1.070 eurų.

Kaip ir buvo galima tikėtis, Lietuvos premjeras likdamas ištikimas „revoliucijų nedarymo“ strategijai ataskaitoje akcentavo labai atsargų judėjimą į priekį, kuris įprastomis sąlygomis garantuoja stabilumą.

Bet stabilumas – jokia vertybė, kai „konservuoja“ ekonominę-socialinę situaciją dabartiniame būvyje. Turint galvoje aplinkybę, kad gyventojų skaičius Lietuvoje per ketvirtį amžiaus susitraukė penktadaliu (pernai iš Lietuvos dar išvyko 38,5 tūkstančio žmonių), dabartinis pasirinktas labai lėtos evoliucijos kelias gali būti nepakankamas net situacijai patikimai stabilizuoti.

Sudėtinga deklaruoti tikslą tapti regioniniu startuolių centru, kai net skelbiamas siektinas gyventojų pajamų didinimo lygis jau atsilieka nuo faktinio kaimynėje Estijoje. Gal todėl intelektinių produktų panaudojimo pramonėje reitinge esame 7 nuo galo tarp 141 valstybės.

Ar Lietuva iš tiesų gyvuoja gerovės sąlygomis, verčia abejoti ir EK išvada, kad turtinė nelygybė Lietuvoje 2015-aisiais buvo viena didžiausių ES.

Būtini ambicingesni tikslai, tokie kaip siekti 1470 eurų vidutinio mėnesinio atlyginimo, kaip tą siūlo Lietuvos laisvės sąjunga.

Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) pirmininkas Artūras Zuokas

Parašykite komentarą