Lietuvos Respublikos Prezidentės Dalios Grybauskaitės kalba Paryžiaus klimato kaitos susitarimo pasirašymo ceremonijoje

Pone Pirmininke, Ekscelencijos, kolegos,

Paryžiaus susitarimas, kurį pasirašome šiandien, yra ambicingas, universalus ir įvykdomas. Kad jį pasiektų, visos šalys turėjo pasiryžti abipusėms nuolaidoms ir susivienyti bendram tikslui. Tačiau svarbiausia, kad tai yra laimėjimas planetai, laimėjimas žmonėms ir laimėjimas šalių ekonomikai.

Kartu su Darnaus vystymosi tikslais Paryžiaus susitarimas suteikia mums kelią į pasaulį, kuris yra teisingesnis, turtingesnis ir darnesnis kiekvienam iš mūsų.

Mums visiems klimato politika reiškia geresnę sveikatą, didesnį ūkio augimą, naujas rinkas ir darbo vietas.

Dabar, pasibaigus kalboms, atėjo laikas veikti. Laikas rezultatams. Siekiant jų ypatinga atsakomybė tenka daugiausia teršalų į aplinką išmetančioms šalims , tačiau privalo prisidėti ir kiekviena valstybė.

Tai, į ką investuojame šiandien, turės įtakos rytojaus kokybei, o ši turės poveikį planetai ir ateities kartoms.

Pone Pirmininke,

pasiryžusi visiškai įvykdyti ES pažadą iki 2030 metų ne mažiau kaip 40 procentų sumažinti į orą išmetamų šiltnamio efektą sukeliančių dujų, Lietuva yra aiškus pavyzdys, kad spartus ekonomikos augimas įmanomas ir nedarant žalos aplinkai.

Pirma, įrodėme, kad BVP augimas nebūtinai turi lemti didesnį išmetamų dujų kiekį.

Per pastaruosius 25 metus Lietuvos išmetamų šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekis sumažėjo beveik 60 procentų, o BVP išaugo 30 procentų.

Antra, sparčiai didiname atsinaujinančių energijos šaltinių dalį mūsų energetikos derinyje. Šiais metais pasiekėme užsibrėžtą tikslą – daugiau kaip 23 procentus energijos gauti iš atsinaujinančių šaltinių.

Galų gale, svarbu pažymėti, kad nors branduolinė energija gali būti švarios energijos strategijos dalimi, privalu užtikrinti visos branduolinės infrastruktūros saugumą.

Branduolinės avarijos padariniai paveiktų daug daugiau negu vieną šalį. Taršos rizika kiltų ir aplinkiniams regionams, būtų juntamas ilgalaikis poveikis aplinkai ir žmonių sveikatai.

Būtent dėl šios priežasties visi branduolinės energijos projektai turi būti įgyvendinami laikantis tarptautinės teisės, skaidriai ir bendradarbiaujant su kaimyninėmis šalimis.

Pone Pirmininke,

Paryžiaus susitarimo įgyvendinimas nėra kažkieno kito problema. Tai yra mūsų pareiga. Kuriame mažo anglies dioksido kiekio technologijomis pagrįstą ateitį, kurios nusipelno mūsų šalių ekonomika ir visuomenė.

Mes imamės veiksmų, kad užtikrintume tvarią ateitį.

Parašykite komentarą