Prezidentė susitiko su pirmininkavimą ES perimančios Slovakijos Prezidentu

Šeštadienis, balandžio 23 d. (Niujorkas). Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė Niujorke susitiko dvišalio pokalbio su pirmininkavimą ES nuo liepos perimančios Slovakijos Prezidentu Andrejumi Kiska.

Pasak Prezidentės, Europai ieškant išeičių migracijos krizei suvaldyti Slovakijai tenka labai sunkus pirmininkavimo pusmetis, didelė atsakomybė suderinti visų šalių narių interesus ir rasti veiksmingus sprendimus. Prezidentė dar kartą pabrėžė Lietuvos poziciją, kad svarbiausia užtikrinti ES išorės sienų apsaugą ir demonstruoti supratimu, o ne prievarta grįstą solidarumą suteikiant prieglobstį ir užtikrinant integraciją Europą užplūdusiems pabėgėliams.

Prezidentai taip pat aptarė energetinio saugumo klausimus. Prezidentė pabrėžė, kad ES reikalinga vienybė ir dėl ES energetinio saugumo tikslams prieštaraujančių projektų – tokių kaip „Nord Stream II”. Susirūpinimą kelia ir ES kaimynystėje plėtojamos Astravo AE atitiktis aukščiausiems aplinkosaugos ir branduolinės saugos standartams.

Šalių vadovai aptarė augančias hibridines grėsmes – padažnėjusios kibernetinės atakos ir nedraugiška propaganda reikalauja efektyvesnio bendradarbiavimo. Slovakija ir Lietuva yra pasiryžusios aktyviai palaikyti Europos Sąjungos ir NATO pajėgumų didinimą šiose srityse.

Parašykite komentarą