Kokia Lietuvos banko vadovo atsakomybė dėl sąsajų su V. Putinui artimu Rusijos milijardieriumi?

Seimo Socialdemokratų frakcija kviečiasi į posėdį Lietuvos banko vadovą Vitą Vasiliauską dėl jo ankstesnės veiklos, apie kurią paskelbė „Panama Papers“ skandalo istorijas narpliojanti žiniasklaida. Pasak jos, dabartinis centrinio Lietuvos banko direktorius turėjo įgaliojimus veikti su V. Putinu siejamo rusų milijardieriaus Nikolajaus Cvetkovo vardu.

V. Vasiliauskas žiniasklaidai patvirtino dirbęs su ofšoriniais verslais ir sako tai daręs teisėtai. Lengvatinio apmokestinimo jurisdikcijoje veikiančios bendrovės veikia teisėtai, bet į „Panama papers“ patekę kitų valstybių vadovai ir pareigūnai prisiėmė moralinę atsakomybę kaip įsipareigoję prieš savo šalį ir vengę jai mokėti mokesčius, nors formaliai tokia jų veikla buvo teisėta.

Seimo LSDP frakcija siekia išsiaiškinti, kokią atsakomybę turėtų prisiimti Vitas Vasiliauskas kaip Lietuvos banko valdybos pirmininkas ir buvęs Prezidentės rinkimų štabo vadovas konsultuodamas V. Putinui artimus Rusijos verslininkus lengvatinio apmokestinimo klausimais ir turėdamas įgaliojimus veikti jų vardu; ar apskritai tokie ryšiai su kitos šalies oligarchais nediskredituoja dabartinės Lietuvos banko vadovo pareigybės.

Taip pat V. Vasiliausko bus klausiama, kokias priemones taiko Lietuvos bankas vykdydamas šalyje kainų kontrolę ir priežiūrą, už kurią V. Vasiliausko institucija yra atsakinga.

Išsamesnė informacija žiniasklaidai:

Irmina Frolova-Milašienė

LSDP informacinis centras

el. paštas: irmina.milasiene@lrs.lt

tel. 8 600 07099

Parašykite komentarą